Medicinalfirmaet Purdue Pharma, der er anklaget for at have medvirket til en opioidkrise i USA, har indgivet konkursbegæring.Foto: Scanpix

Medicinalfirma indgiver konkursbegæring efter opioidkrise

Medicinalfirmaet Purdue Pharma har tjent milliarder på det smertestillende medicin OxyContin.

Det amerikanske medicinalfirma Purdue Pharma, der er anklaget for at have medvirket til en opioidkrise i USA, har indgivet konkursbegæring.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Konkursen kommer, blot få dage efter at virksomheden indgik et foreløbigt forlig med mange delstatsregeringer, der har sagsøgt Purdue Pharma for beskatningen af opioider.

I alt 12 milliarder dollar skal virksomheden betale i erstatning til over 2000 byer, distrikter, myndigheder og mere end 20 delstater.

Virksomheden har tjent milliarder på det smertestillende lægemiddel OxyContin, der er udpeget som en af opioidepidemiens helt store syndere.

Opioider er en gruppe af stærkt smertestillende og vanedannende stoffer.

LÆS OGSÅ Medicinalgiganten idømt en milliardbøde

Purdue Pharma er anklaget for at have bidraget til stor afhængighed af opioider i USA. Virksomheden skal have markedsført de receptpligtige opioider aggressivt uden at oplyse om risikoen for vedvarende afhængighed.

Ifølge USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse kostede afhængighed af opioider omkring 400.000 personer livet fra 1999 til 2017.

Opiodepidemien var i byen Akron i delstaten Ohio på sit værste niveau tilbage i 2016, hvor byen konstant oplevede personer der havde taget en overdosis, og den lokale retsmediciner var nødsaget til at indkalde nedkølede lastbiler for at få plads til de døde.

Ifølge en artikel fra Berlingske i maj i år bruges OxyContin også i større målestok i Danmark.

I en orientering fra Region Hovedstaden står det, at lægemidlet er "forholdsvis udbredt" og gives til patienter på hospitaler og hos praktiserende læger i Region Hovedstaden, selv om de vurderes at have et stort "misbrugspotentiale", skriver Berlingske.

Det Grønlandske Sundhedsvæsen har tidligere fortalt, at opioider også bruges her i landet.

Opioider i Grønland bruges hovedsageligt ved operationer og til kræftpatienter.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt