Medicinalgiganten idømt en milliardbøde

Et historisk opgør mod lægemiddelindustrien i USA blev afgjort natten til tirsdag.
Mandagens milliardbøde var første runde i over 2000 sagsanlæg mod medicinalproducenter, distributører og sælgere af medicin med opioider.
Skrevet af Karsten Sommer, Ritzau
28. august 2019 18:58
Versionist Connie Fontain

Medicinalgiganten Johnson & Johnson er blevet idømt en bøde for over 3,8 milliarder kroner for at have gjort patienter afhængige med alt for stærk medicin.

En medicin som også anvendes her i Grønland.

Medicinalfirmaet Johnson & Johnson blev dømt, fordi de i årevis har vidst, at deres stærke smertestillende præparater, de såkaldte opioider, var stærkt vanedannende.

En amerikansk far, Roger Weinmüller, fandt sin datter død i badeværelset. Hun var blevet afhængig af den morfinlignende smertestillende medicin, som havde ledt datteren ud i et misbrug og en overdosis af heroin.

- Hun døde omgående, jeg glemmer det aldrig, siger Roger Weinmuller til DR.

Dommeren i Oklahoma understregede at Johnson & Johnson har gjort tusindvis af amerikanere til narkomaner. Og at firmaet har snydt både læger og patienter til at tro at medicinen var ufarlig, og at den blev anbefalet af patientorganisationer og andre græsrodbevægelser.

- Vi har bevist at Johnson & Johnson byggede deres milliardforretning på grådighed og på uskyldige menneskers smerte og lidelse, lød det fra Oklahomas statsanklager ved domsafsigelsen i nat.

Mandagens milliardbøde var første runde i over 2000 sagsanlæg mod medicinalproducenter, distributører og sælgere af medicin med opioider.

Opioider anvendes også herhjemme

Det Grønlandske Sundhedsvæsen anvender også præparater indeholdende opioider.

Det oplyser cheflæge Berit Bjerre Handberg til KNR. Og hun tilføjer:

- Sundhedsvæsenet følger nøje udviklingen på området. I så fald at sagen i USA skulle føre til tilpasninger af retningslinjer og arbejdsgange i særligt Danmark, vil dette blive vurderet og tilpasset grønlandske forhold. Opioider i Grønland anvendes hovedsageligt ved operationer og til kræftpatienter, lyder det altså fra cheflæge Berit Bjerre Handberg.