KNR "Med Martin Breum i Arktis" i KNR TV

KNR har versioneret tre højaktuelle udsendelser om Arktis, produceret af den danske journalist Martin Breum, til grønlandsk
Martin Breum
05. november 2014 14:09

Rusland, Norge, Canada, USA. Og Danmark. Det danske kongerige er en afgørende spiller i verdens
nye brændpunkt. Alle sender nye krigsskibe, fly og andet militært udstyr til Arktis - også Danmark.

Diplomaterne og politikerne siger, at det er nødvendigt for at opretholde ro og orden i de grønlandske og de andre arktiske farvande, nu hvor isen forsvinder.

Er det rigtigt? Eller er et nyt våbenkapløb i gang længst mod nord? Holder freden, når isen forsvinder?
Martin Breum rejser på flådeøvelse med russiske og norske krigsskibe i Barentshavet og helt til Nordpolen med det danske militær for at undersøge sagen. Undervejs opsøger han kritikere og eksperter i USA og Canada, der ellers sjældent høres i Danmark.

 

Topaktuel debat i Danmark

Udsendelserne ramler lige ned i en topaktuel debat i Danmark. Forsvaret forbereder milliard- investeringer i udstyr, der kan bruges i Grønland. Efter en årrække med krig i Afghanistan, Irak og under andre varme himmelstrøg har politikerne nu fokus på verdens nye brændpunkt i nord.

Samarbejdet i Arktis øges dag for dag, men er det tilstrækkeligt? USA og især Rusland udvider hele tiden deres atomvåben i Arktis. Kritikerne siger, at Arktis kan blive et farligt konfliktområde, hvis forholdet mellem de store magter forværres.

 

'Med Martin Breum i Arktis: Erobringstogt til Nordpolen' sendes fredag den 7. november klokken 19.30 på KNR1, med genudsendelse lørdag den 8. november kl. 21.30.

Søndag den 9. november klokken 19.30 vises ’Med Martin Breum i Arktis: Holder freden, når isen forsvinder?’, med genudsendelse mandag den 10. november klokken 20.30.

Udsendelsesrækken afsluttes af: ’Med Martin Breum i Arktis: Hvis oliekatastrofen rammer?’ tirsdag den 11. november kl. 19.30 med genudsendelse onsdag den 12. november kl. 22.45.

Alle 3 udsendelser er versioneret til grønlandsk.