Martha Lund Olsen: Samarbejde før tvang

Naalakkersuisut vil kun bruge loven, hvis man ikke kan løse problemerne gennem samarbejde. Sådan beroliger naalakkersuisoq Martha Lund Olsen kommunerne som svar på den kradse kritik af hendes lovforslag giver naalakkersuisut ret til at overtage en kommunes kompetencer på socialområdet.
09. februar 2016 14:16

- Der er ikke tale om, at vi vil suspendere kommunernes selvbestemmelsesret fra første færd, kommunerne vil selvfølgelig få en mulighed for at rette op, siger Martha Lund Olsen,(S), naalakkersuisoq for sociale anliggender, som svar på den meget hårde kritik hendes lovforslag har fået.

Kritikken anføres bland andre af borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup(IA).

- Hvis Martha Lund Olsen mener, hun kan gøre det bedre end kommunerne, bør hun overtage området i stedet for at true kommunerne. Det ville være mere reelt, lyder det fra Asii Chemnitz Narup.

Læs også KANUKOKA afviser lovforslag

Martha Lund Olsen står dog fast på sit forslag.

- Hvis der ikke er vilje til at overholde lovgivningen, må vi sætte ind for at hjælpe de personer, der har brug for hjælp, siger Martha Lund Olsen.

Senest har Palle Jerimiassen(S), formand for KANUKOKA der repræsenterer de tre øvrige kommuner, tilsluttet sig kritikken. Han mener, at Naalakkersuisut bør satse på mere samarbejde med kommunerne for at forbedre forholdene for socialt udsatte.

Martha Lund Olsen forklarer dog også, at hun håber, det ikke bliver nødvendigt at anvende loven.

- Vi håber selvfølgelig ikke, at vi får brug den, men at vi gennem samarbejde får løst det, og at kommunerne løser de opgaver, de skal varetage i henhold til lovgivningen, siger Martha Lund Olsen.

Læs også Naalakkersuisut vil stramme grebet om kommunerne

Martha Lund Olsen forklarer, at Naalakkersuisuts eget tilsyn og børnetalsmanden har påvist så store problemer på området, at lovgivningen er påkrævet.

- Det er, når kommunerne ikke varetager deres opgave i forhold til at hjælpe de borgere, der har brug for hjælp i forhold til lovgivningen, at vi vil gå ind og suspendere kommunernes selvbestemmelsesret, siger Martha Lund Olsen, siger Martha Lund Olsen.

Lovforslaget er i høring til 19. februar.