Servicekontrakter Martha Lund Olsen: De bedste forbedringer vi kunne opnå

Selvom servicekontrakterne på transport nu bliver dyrere for samfundet, så har det været den rigtige beslutning at betale sig fra at gennemføre borgernes ønsker om forbedringer, siger Naalakkersuisoq for Infrastruktur, Martha Lund Olsen.
22. november 2016 06:52

Oprindeligt var der afsat 121,4 millioner kroner til servicekontrakterne på Finansloven for 2017, men efterfølgende er der afsat yderligere 22,2 millioner kroner om året i tillæg og det har været nødvendigt, siger Martha Lund Olsen.

- Der har været stor utilfredshed hos borgerne og bekymring om den fremtidige trafikstruktur og derfor har vi været inde og lave forbedringer i forhold til servicekontrakterne, siger hun.

Læs også Servicekontrakter: Ekstra millioner giver forsikringer og helikoptere

De 22,2 ekstra millioner til forbedringer dækker blandt andet mere helikopterdrift i Nord- og Sydgrønland og sikring af overnatning ved forsinkelser. Og de aftaler skal nu forhandles på plads inden 1. januar.

Og ifølge Martha Lund Olsen kan borgerne nu være tilfredse.

Læs også Naalakkersuisut fandt penge til forbedring af servicekontrakter

- Det her er det bedst mulige resultat, vi kan opnå på nuværende tidspunkt og jeg mener at folk kan være tilfredse med de forbedringer, der er lavet nu, siger hun.

Tillægsaftalerne om forbedringer skal evalueres efter et halvt år og forhandles igen om et år.

Tidslinje: Balladen om de nye servicekontrakter

 

13. september ligger de nye servicekontrakter for passagertransport klar. De bliver dog hurtigt mødt af massiv kritik. Air Greenland, Disko Line og Norlandair vinder kontrakterne.


14. september melder Air Greenland ud, at de skal fyre 45 medarbejdere som resultat af de nye servicekontrakter. Disko Line A/S overtager befordringen i Sydgrønland, hvor der i højere grad skal sejles mellem byerne i stedet for flyvning.


29. september kommer det frem, at de nye servicekontrakter ikke er underskrevet. Det afslører Nuuk TV.


30. september er daværende naalakkersuisoq for transport, Knud Kristiansen, i hastesamråd i Finansudvalget om de udskældte servicekontrakter.


13. oktober kritiserer formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, de nye servicekontrakter. Det sker i en pressemeddelelse, hvor han underskriver sig som formand for Siumut.


27. oktober fyrer Kim Kielsen Atassut og Demokraterne fra sin regering. Aqqaluaq B. Egede overtager ansvaret for landets finanser, og han er klar til at bruge ’mange penge’ på at forbedre servicekontrakterne, melder han ud.


21. november præsenterer naalakkersuisoq for transport, Martha Lund Olsen de nye, reviderede servicekontraker. På et pressemøde præsenterede hun en tillægsbevilling på 22 millioner kroner, der blandt andet skal sikre billigere billetter, forsikring for missede afgange og flere flyvninger.