Servicekontrakter: Ekstra millioner giver forsikringer og helikoptere

22,2 ekstra millioner om året til at forbedre servicekontrakterne kommer blandt andet til at gå til forsikringer og ekstra helikopterflyvninger.
21. november 2016 12:09

Med finansloven for 2017 bliver der givet ekstra 22,2 millioner hvert år de næste fire år til at forbedre de omdiskuterede og kritiserede servicekontrakter på transportområdet.

Mandag formiddag præsenterede Naalakkersuisoq for infrastruktur Martha Lund Olsen, hvilke forbedringer, der bliver lavet. Og det drejer sig blandt andet om forsikringer.

Læs også Martha Lund Olsen holdt pressemøde om servicekontrakter

I både Syd-, Nord- og Østgrønland vil man fremover være sikret overnatning og forplejning i tilfælde af forsinkelser, der gør, at man ikke når den næste forbindelse.

Tillægsaftale

Sådan fordeler Naalakkersuisoq for Infrastruktur de ekstra penge til servicekontrakter på transportområdet.

Tillægsaftaler mio. kr.
Ekstra helikopterkapacitet, vinter 9,1
Sikkerhed for billetter, indlogering og forplejning

9,0

Billetprisreduktioner

3,6

Portalløsning for billetbestilling  0,5
Total 22,2

Derudover betyder de ekstra penge, at der bliver mulighed for at forlænge helikopterperioden i Diskoregionen med en måned. Og i Sydgrønland vil der være to Bell 212-helikoptere med tre crew i stedet for en enkelt Bell-helikopter og en AS350, som det ellers fremgik af kontrakten.

Læs også Vi er klar med ekstra midler til helikoptere

Billetpriserne for helikoptertransport i Diskoregionen bliver sænket med 30 procent i gennemsnit og så bliver prisen på turen mellem Qaqortoq-Narsarsuaq sænket til 1061 kroner.

En halv million af de 22,2 millioner vil gå til en portal for billetbestilling.

 

 

 

Balladen om de nye servicekontrakter

 

13. september ligger de nye servicekontrakter for passagertransport klar. De bliver dog hurtigt mødt af massiv kritik. Air Greenland, Disko Line og Norlandair vinder kontrakterne.


14. september melder Air Greenland ud, at de skal fyre 45 medarbejdere som resultat af de nye servicekontrakter. Disko Line A/S overtager befordringen i Sydgrønland, hvor der i højere grad skal sejles mellem byerne i stedet for flyvning.


29. september kommer det frem, at de nye servicekontrakter ikke er underskrevet. Det afslører Nuuk TV.


30. september er daværende naalakkersuisoq for transport, Knud Kristiansen, i hastesamråd i Finansudvalget om de udskældte servicekontrakter.


13. oktober kritiserer formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, de nye servicekontrakter. Det sker i en pressemeddelelse, hvor han underskriver sig som formand for Siumut.


27. oktober fyrer Kim Kielsen Atassut og Demokraterne fra sin regering. Aqqaluaq B. Egede overtager ansvaret for landets finanser, og han er klar til at bruge ’mange penge’ på at forbedre servicekontrakterne, melder han ud.


21. november præsenterer naalakkersuisoq for transport, Martha Lund Olsen de nye, reviderede servicekontraker. På et pressemøde præsenterede hun en tillægsbevilling på 22 millioner kroner, der blandt andet skal sikre billigere billetter, forsikring for missede afgange og flere flyvninger.