Maren Olsen: Det er meget vigtigt at bevare den grønlandske nationaldragt

Der er blevet startet et initiativ i weekenderne, for kvinder i Kangaatsiaq, hvor man lærer at garve skind og sy grønlandsk nationaldragt.
Kvinderne der kom til nationaldragt undervisningen hjalp hinanden med at garve skind. Foto © : Privat
23. marts 2025 10:00

For at bidrage til bevarelsen af grønlandsk håndarbejde tilbyder Maren Olsen, der syer nationaldragter, undervisning til kvinder i netop at sy den farverige nationaldragt.

Uanset om du kan sy, eller er nybegynder, kan du være med til undervisningen, fortæller Maren Olsen. Initiativet er en del af forebyggelsesarbejdet i Kangaatsiaq i samarbejde med Timi Tarnilu og blev startet den 15. marts i år.

Maren Olsen er kvinden bag initiativet. Hun mener at det er vigtigt at man bevarer håndværket ved at lave nationaldragter. Foto © : Privat

- Formålet med initiativet er at sikre, at der fortsat er nogen i Kangaatsiaq, der har viden om skindgarvning og syning. De, der tidligere har kunnet garve skind, er nu blevet ældre og kan ikke længere sy, siger Maren Olsen.

Hun er oprindeligt fra Niaqornaarsuk, men flyttede til Kangaatsiaq efter at have giftet sig. Til daglig arbejder hun i en daginstitution, men fortæller, at hun altid arbejder med skindhåndværk derhjemme.

Avittat til kommende kvinde kamikker. Foto © : Privat

- Ved siden af mit arbejde fortsætter jeg med skindhåndværk derhjemme. Jeg er glad for, at mit tilbud til kvinder, der gerne vil lære grønlandsk håndarbejde eller har brug for vejledning, er blevet godt modtaget, siger hun og tilføjer, at flere interesserede allerede er mødt op.

Der grines til garvning af sæl skind. Til venstre: Navarana Møller og Marie Jeremiassen. Foto © : Privat

Det er krævende

Maren Olsen understreger, at grønlandsk håndarbejde er krævende, da skindet fra en sæl gennemgår flere processer, før det kan bruges. Først skal det skrabes, derefter renses grundigt, så blødgøres det, og hvis det skal farves, sker det, inden det til sidst anvendes til syning og farvning.

Nogle af Maren Olsens flotte værker, her kamikker til mænd. Foto © : Privat

- Alle disse processer kræver en stor fysisk indsats, og derfor er det meget vigtigt at bevare håndværket. Jeg følte, at hvis jeg skulle bidrage til bevaringen, måtte jeg tage initiativet uden at vente på andre, siger Maren Olsen.

Undervisningen i grønlandsk håndarbejde i Kangaatsiaq finder sted i forsamlingshuset hver lørdag eftermiddag fra klokken 13 til 15 og er åben for alle, der er  interesserede.

Siorassat til kommende "shorts" (seeqqinit) til kvinder. Foto © : Privat