Ittoqqortoormiit: Manglende menighedsråd kræver lovændring

Ingen ønskede at stille op til menighedsrådet i Ittoqqortoormiit, da der var valg i april. Det betyder nu, at naalakkersuisut har sendt en lovændring i høring, der skal gøre det muligt fortsat at ansatte præster i byen.
Foto © : Peter Bye Andersen/Andreas Østergaard/KNR
Skrevet af Kenneth Elkjær
07. august 2017 12:38

Det er i forvejen svært at skaffe medarbejdere til kirken i Ittoqqortoormiit, og det er ikke blevet nemmere efter seneste valg til menighedsrådet i april, hvor ingen ønskede at stille op.

Et menighedsråd spiller nemlig en vigtig rolle, når der skal ansættes nye præster. De indstiller nemlig kandidater til ansættelse, men uden et menighedsråd er den proces lammet, hvis man skal følge de nuværende regler på området.

Derfor vil naalakkersuisut lave en særregel, der gør det muligt at ansætte en ny præst i Ittoqqortoormiit, selvom der ikke er valgt et menighedsråd.

LÆS OGSÅ Ittoqqortoormiit får nye veje og grøfter

I stedet for menighedsrådet vil den nye lovændring betyde, at det er biskoppen i samarbejde med provsten i Provsteqarfik Qeqqa Tunulu, der indstiller mindst tre ansøgere til naalakkersuisut, der i sidste ende udpeger en ny præst.

De nye regler for ansættelse af præster i Ittoqqortoormiit gælder kun, så længe der ikke er valgt et menighedsråd. Hvis der bliver valgt et nyt råd ved ved næste valg, vender man tilbage til de nuværende regler, som resten af landets kirker og menighedsråd fortsat skal følge.

LÆS OGSÅ Kunstgræsbane i Ittoqqortoormiit officielt indviet

Naalakkersuisuts forslag til lovændringen for den østgrønlandske by er netop nu i høring. Eventuelle bemærkninger skal sendes til Departementet for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke inden 5. september.

Ittoqqortoormiit har ikke haft en fastansat præst siden 2008.