Mangel på pladser tvinger døgninstitutioner til at køre med overbelægning

Mange selvstyreejede døgninstitutioner har flere børn, end de har personale til at hjælpe.
Der er 22 døgninstitutioner fordelt rundt i Grønland. Foto © : KNR
06. juli 2020 09:59

Der er stadig mangel på pladser til udsatte børn og unge på landets døgninstitutioner. Og det tvinger de selvstyreejede institutioner til modtage flere børn end de ellers har kapacitet til.

Det kan man læse i en ny rapport om døgninstitutionerne i Grønland, der er udarbejdet af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).

Her vurderer Styrelsen for Forebyggelse og Sociale Forhold, at der mere eller mindre konstant er 10 procent overbelægning på de selvstyreejede institutioner.

LÆS OGSÅ Døgninstitutioner kæmper med medarbejderflugt og udfordrede børn

På den måde håber myndigheder og pædagoger, at kunne hjælpe flest muligt.  

En ansat i en institution fortæller eksempelvis i rapporten, hvordan manglen på pladser i nogle tilfælde leder til svære situationer.

Situationer, hvor man på den ene side må sige til nogle børn, at de bor under så kritisable forhold, at de skal anbringes, men på den anden side, at de må vente et halvt år på at få en plads.

Et kendt problem

Særligt fremhæves en mangel på døgninstitutionspladser til unge, der har problemer med grænsesøgende eller selvskadende adfærd, misbrug eller psykiatriske problemer. 

Derudover er der brug for pladser til udadreagerende børn - særligt drenge - samt børn med opmærksomhedsforstyrrelse eller autisme. 

Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Martha Abelsen (S), sagde i december 2019 til KNR, at arbejdet for at løse problemerne med den manglende pladser er i fuld gang. 

- Bare det at der er fokus og løsningsorienterethed, så tror jeg på, at vi på sigt kan komme til at følge med, lød det dengang fra Martha Abelsen.

Det fremgår ikke af rapporten, hvor mange børn der lige nu er på venteliste til at få en plads på en døgninstitution. Ifølge et notat af Socialstyrelsen til Departement for Finanser fra juli 2018 var der mangel på 90 døgninstitutionspladser til børn og unge på daværende tidspunkt.