Mange scootere muligvis ulovlige - måske har du en

Grønlands Politi gør opmærksom på, at mange af scooterne i Grønland er ulovlige, og opfordrer til, at alle ejere tjekker op på deres.
Mange scootere er ulovlige i Grønland. Politiet gør opmærksom på, at en scooter skal følge samme regler som en knallert. Foto © : KNR / Malik Brøns
18. oktober 2024 11:34

Har din scooter en bremse, der kan betjenes med foden? Hvis ikke, kører du rundt med al sandsynlighed rundt på en ulovlig scooter. 

Det skriver Grønlands Politi i en pressemeddelelse.

Og kørsel på en ulovlig scooter kan koste dig en bøde, og scooteren kan blive beslaglagt, skriver ordensmagten.

Samme lov som en knallert

For at være sikker i deres sag, har politiet rettet henvendelse til Færdselsstyrelsen i Danmark, der oplyser, at en scooter skal følge de samme regler som en knallert. 

Og de regler findes i udstyrsbekendtgørelsen for knallerter i Grønland fra 1979.

Hvad siger reglerne?

Knallerter - og derved også scootere skal have:

  • En driftsbremse, der ved enhver hastighed og alle belastningsforhold kan bremse på sikker, hurtig og virksom måde.
     
  • Driftsbremsen skal være opdelt, så baghjulsbremsen betjenes med en pedal på køretøjets højre side og forhjulsbremsen med et håndgreb på styrets højre side. Driftsbremsens virkning skal i øvrigt være fordelt symmetrisk i forhold til køretøjets længdeakse.

Kilde: Grønlands Politis pressemeddelelse.

Hvis din scooter lever op til reglerne, husker politiet dig på, at du altid skal køre med en styrthjelm, der kan spændes og have en ansvarsforsikring.

Hvis din scooter kan køre mere end 30 kilometer i timen, vil den blive betegnet som en motorcykel, og det betyder, at den uanset hvad er ulovlig.