Udfordringer i Qaanaaq skal løftes i flok

Borgere i Qaanaaq med selvmordstanker har ikke nogen steder at henvende sig til på deres modersmål. Det vil den nye afdeling for "Fritid og Sundhed" under Avannaata kommunia ændre på.
Skrevet af Ane-Marie Petersen
29. oktober 2018 07:55

Frivillige skal være til rådighed for deres bofæller, siger leder for "Fritid og Sundhed" i Qaanaaq Regine Mathiasen.

- Vi mener, at der skal gøres noget. Vi borgere har et fælles ansvar. Derfor ønsker vi at inddrage borgerne, så vi kan samle vore kræfter om problemet. Derfor har vi igangsat dette projekt, siger Regine Mathiasen.

Borgerne i Qaanaaq savner et sted, hvor de kan henvende sig på deres eget modersmål, når det gør ondt i sjælen. Telefonrådgivningen for Attavik 146 er en mulighed, men vestgrønlændere har ofte svært ved at forstå Qaanaaqdialekten, og derfor er det planen, at der skal været et alternativt tilbud.

Derfor har afdelingen indkaldt borgene i Qaanaaq til møde den 8. november. Til mødet skal borgerne tale om hvad der kan gøres og hvordan.

Også hjælp til seksuelle krænkede

Der er også andre tiltag under opsejling. Personer som har været udsat for seksuelle overgreb skal også have mulighed for at få hjælp.

- Vi skal finde forskellige samarbejdspartnere i andre byer under vores kommune. For eksempel vil det være godt med foredrag med erfaringer om hvordan man bearbejder traumer fra seksuelle krænkelser, siger Regine Mathiasen.

Avannata Kommunias nye afdeling "Fritid og Sundhed", og afdelingen lokale sektioner skal selv komme med forskellige tiltag med udgangspunkt i lokale behov.