Naalakkersuisoq om mineprojekter: Vi er klar til at afvise

Sikkerheden og beredskabet skal være i orden, hvis Naalakkersuisut skal give grønt lys til store mineprojekter. Det fastslår naalakkersusoq for erhverv og råstoffer.
- Vi har det beredskab, vi skal bruge, i forhold til den minedrift, der pågår lige nu, siger naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Jens Frederik Danielsen (D). Foto © : KNR / Malik Brøns
02. november 2020 05:05

Naalakkersuisut er ikke bange for at afvise potentielle mineprojekter, hvis de ikke lever op til høje sikkerhedskrav.  

Sådan er udmeldingen fra naalakkersuisoq for erhverv og råstoffer, Jens-Frederik Nielsen (D).

- Der er risici forbundet med minedrift, og derfor er det vigtigt for mig at understrege, at vi i Naalakkersuisut på ingen måde godkender noget, hvis sikkerhedsniveauet ikke er veldokumenteret, og hvis der ikke er en beredskabsplan, som er god nok, siger han til KNR.

LÆS OGSÅ Forsker i minedrift: Beredskabet er ikke klar til en katastrofe

Sikkerheden vejer altså tungere end det beløb, som Grønland kan tjene ved at hente rigdomme op fra undergrunden ifølge naalakkersuisoq. 

Den forsikring kommer efter, at KNR har talt med Jacob Taarup-Esbensen, der er lektor i risk-management og forsker i minedrift i arktis. 

Han mener ikke, at Grønlands beredskab er gearet til at tackle en ulykke i et større mineprojekt, som dem der lige nu er i støbeskeen ved Killavaat Alannguat og Kuannersuit i Sydgrønland. 

- I øjeblikket er de lokale beredskaber i Grønland ikke klar til at håndtere en større hændelse. Der er ikke nok personale eller materiale. De har ikke viden- eller koordineringskraft til at håndtere et brud på en dam, en kollapset mine eller et udslip af kemikalier, sagde Jacob Taarup-Esbensen til KNR 19. oktober.

Ansvar for uddannelse er hos mineselskaberne

Der er i forvejen minedrift i Grønland, og Jens-Frederik Nielsen er ikke bekymret for en ulykke. 

- Vi har det beredskab, vi skal bruge i forhold til den minedrift, der pågår lige nu, siger naalakkersuisoq. 

Men med større operationer følger større risici for ulykker, og det kræver, at der står folk til rådighed i tilfælde af en hændelse, mener Jacob Taarup-Esbensen.

Derfor opfordrer han Selvstyret eller kommunerne til at undersøge, om der bør uddannes særligt personale til beredskabet - hans oplevelse fra store miner i udlandet er nemlig, at virksomhederne ikke nødvendigvis investerer meget i sikkerhed, men blot læner sig op af det lokale beredskab. 

LÆS OGSÅ Jens Immanuelsen om fiskeri og Tanbreez minedrift: Der bliver ingen forstyrrelse

Lige nu er der kurser på råstofskolen KTI i Sisimiut, men Naalakkersuisut har ifølge Jens-Frederik Nielsen ikke planer om at starte egentlige beredskabs-uddannelser op endnu.

Hovedansvaret for beredskabet vil altså være hos mineselskaberne. Enten ved selv at uddanne personale eller købe sig til det.

- I første omgang er det selskabets ansvar at stille et beredskab til rådighed. De kommer først i gang med minedrift, såfremt Naalakkersuisut godkender deres tiltag, siger Jens-Frederik Nielsen.