- Støvspredningen vil være lav og lokal, og vil ikke indeholde giftige bestanddele. Ingen af områdets nøgledyrearter (såsom havørn og fjeldørred) eller sjældne planter vil blive forstyrret nævneværdigt eller fortrængt af projektet.Foto: KNR / Malik Brøns

Jens Immanuelsen om fiskeri og Tanbreez minedrift: Der bliver ingen forstyrrelse

Naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug forventer ikke, at Tanbreez’ minedrift ved Killavaat Alannguat vil påvirke fiskeriet i Kangerluarsuk.

- Naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug har under sin rejse i Sydgrønland til fiskere fra Narsaq blandt andet sagt, at man ikke længere vil kunne udøve fiskeri i Kangerluarsuk, såfremt Tanbreez skulle opstarte en mine.

Det skriver Inuit Ataqatigiits inatsisartutmedlem, Stine Egede i et paragraf 37 spørgsmål.

Til det svarer Jens Immanuelsen, at det ikke passer og at det er en misforståelse.

Tanbreez mineprojekt ved Qaqortoq

 

  • Tanbreez har fået en udnyttelsestilladelse for et område på 18 kvadratkilometer ved Killavaat Alannguat i Sydgrønland.
  • Mineselskabet, Tanbreez, skal grave efter et såkaldt eudialyt-mineral.
  • Minen vil blive etableret som et stenbrud med en produktion på 500.000 ton malm om året. 
  • Udnyttelsestilladelsen vil gælde for en periode på 30 år.

Kilde: Naalakkersuisut / Kommune Kujalleq

- Tanbreez projektet er således beskrevet i VVM-redegørelsen i 2013. Det fremgår af VVM-redegørelsen, at der ikke forventes at ske forurening af omgivelserne med giftige materialer eller andre forurenede stoffer, skriver han.

Det australske mineselskab, Tanbreez, har fået en udnyttelsestilladelse ved Killavaat Alannguat. Det ligger i nærheden af Qaqortoq.

Tilladelsen betyder, at selskabet nu blot mangler at få godkendt en endelig udnyttelses- og nedlukningsplan, før Tanbreez kan begynde at sætte mineanlægget sammen.

Ifølge Stine Egede fra Inuit Ataqatigiit, har Jens Immanuelsen altså sagt til fiskere i Narsaq, at minedriften vil gå udover fiskeriet ved Kangerluarsuk.

Killavaat Alannguaq, Kringlerne, ligger ved bunden af Kangerluarsuk fjorden, hvor der blandt andet er en lakse-elv.

Men det afviser altså naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug i hans svar:

- Støvspredningen vil være lav og lokal, og vil ikke indeholde giftige bestanddele. Ingen af områdets nøgledyrearter (såsom havørn og fjeldørred) eller sjældne planter vil blive forstyrret nævneværdigt eller fortrængt af projektet.

- Baseret på oplysningerne i VVM-redegørelsen forventes der således ikke væsentlige miljøpåvirkninger for fiskeri- og landbrugserhvervet, som følge af mineaktiviteten i Killavaat Alannguat.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt