Korrekte tal: Kielsen har brugt en halv million skattekroner på bilregninger

KNR har tidligere skrevet, at forbruget var på 688.000 kroner, mens Naalakkersuisut skrev, at forbruget lå på 362.000. Det reelle forbrug ligger midt imellem.
KNR og Formandens Departement har i mellemtiden været i dialog for at finde frem til det rigtige tal, og her er der enighed om, at forbruget har ligget på omkring en halv million kroner. Foto © : KNR
19. oktober 2020 05:19

25. september bragte KNR en artikel om, at formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, havde brugt knap 700.000 kroner i udgifter til sin ministerbil fra 2015 til og med 2019.

Det var dog ikke helt korrekt, og det beklager nyhedschefen på KNR.

- Vi må bare erkende, at det ikke er godt nok. Når man går ud med sådanne konklusioner, skal de selvfølgelig være efterprøvet i særlig grad. Selv om vi mener, at vi har været grundige, har vi ikke været grundige nok, og derfor må vi kigge indad og sikre, at det ikke sker igen, siger nyhedschef Mikkel Bjarnø Lund.

Udgifter til benzin, reparationer, forsikring, billeje og afgifter.
  • 2015: 103.503 kroner.
  • 2016: 63.919 kroner.
  • 2017: 98.995 kroner.
  • 2018: 60.771 kroner.
  • 2019: 167.928 kroner.
  • I alt: 495.118 kroner.

Samme dag, som KNR bragte historien, svarede Naalakkersuisut på deres hjemmeside, hvor Kim Kielsen kritiserede KNR voldsomt. Både i forhold til KNR's tal, og at KNR har haft dokumenterne siden januar.

"Hvis KNR havde læst dokumenterne rigtigt, kunne de se, at Kim Kielsens forbrug har været på 362.142", stod der.

Det var dog heller ikke helt korrekt, og dermed havde hverken KNR eller Selvstyret tilsyneladende helt styr på tallene.

KNR har i sin opgørelse taget enkelte udgifter med, som er blevet streget over i aktindsigten. KNR kan altså ikke redegøre for, hvad enkelte udgifter er brugt på, og derfor burde udgifterne ikke være med i opgørelsen.

LÆS OGSÅ Kielsens biler sluger knap 700.000 kroner fra landskassen

Naalakkersuisut skriver, at tallene dækker en femårig periode, men Selvstyrets opgørelse slutter i september 2019 - lige inden en større reparation på over 130.000 kroner i starten af oktober.

Formandens Departement forklarer, at Selvstyret i den periode skiftede til et nyt regnskabssystem, og at udgifter efter september 2019 ikke dukkede op, da departementet gennemgik regningerne.

Departementet er altså enig i, at bilagene efter september mangler i dets opgørelse, og departementet skriver, at man ikke havde "kvalitetssikret oplysningerne", før de blev offentliggjort.

- Det er ikke blevet nemmere af, at den opgørelse, vi har modtaget fra Selvstyret, også har været mangelfuld, men lige nu må vi bare kigge indad. Det skal ikke være en undskyldning for, at når vi går ud med noget, at vi ikke er sikre på, at det er rigtigt, siger nyhedschef Mikkel Bjarnø Lund.

En stor del af udgifterne går til benzinregninger. Eksempelvis tankede Kim Kielsen sin Toyota Landcruiser otte gange i december 2016. I alt 295 liter benzin til en pris på 1654 kroner.

KNR og Formandens Departement har i mellemtiden været i dialog for at finde frem til det rigtige tal. Her er der enighed om, at forbruget har ligget på omkring en halv million kroner.

I Selvstyret er der tilfredshed over, at det reelle forbrug nu står klart.

- Jeg er glad for, at begge parter er nået frem til det rigtige tal, på baggrund af en aktindsigt KNR fik 3. januar og søgte 27. november, siger Hans-Peder Barlach Christensen, departementschef i Formandens Departement.