Rapport: Ingen radioaktiv forurening efter atomreaktor på Camp Century

USA’s tidligere atomreaktor på Camp Century har ikke skabt radioaktiv forurening i isen omkring basen, konkluderer ny rapport fra DTU. Til gengæld kan atomprøvesprængninger fra 1960’erne måles.
Foto © : William Colgan, GEUS
28. januar 2019 06:18

”Det konkluderes, at der ikke er tegn på, at signifikant radioaktiv forurening blev frigivet i luften som følge af Camp Century reaktordrift.”

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport om Camp Century, som Center for Nuklear Teknologi ved Danmarks Tekniske Universitet, DTU, har lavet, og som KNR har fået indsigt i.

Rapport om radioaktivitet ved Camp Century



Rapporten er en del af resultaterne fra en større undersøgelse af området over Camp Century, som GEUS og Asiaq foretog i sommeren 2017.

Data fra undersøgelsen og den igangværende overvågning af området kan ses på campcenturyclimate.dk

Rapporten baserer sig på undersøgelser i islagene over og omkring Camp Century.

LÆS OGSÅ Affald er mere spredt end forventet

Her har forskere fra Statens Geologiske Undersøgelser i Grønland og Danmark (GEUS) i sommeren 2017 lavet en række iskerneboringer for at se, om USA’s tidligere atomreaktor på basen udsendte radioaktive stråler til luft og is, mens den var aktiv fra 1960 til 1964.

Og der ér tegn på radioaktive isotoper i islag mellem godt 32 og 35 meters dybde, forklarer seniorforsker Sven Poul Nielsen ved Center for Nukleare Teknologier ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som er medforfatter til rapporten.

LÆS OGSÅ Nu går undersøgelse i gang

Men de radioaktive isotoper stammer ikke fra driften af atomreaktoren på basen fra 1960 til 1964.

I stedet stammer de fra atomprøvesprængninger under Den Kolde Krig, som førte til radioaktiv nedbør på den nordlige halvkugle. Det kan dokumenteres ud fra gamle prøver af Indlandsisen fra samme periode.

- Vi har sammenlignet de isotoper, vi har fundet, med den forurening, som vi ved fandtes på det tidspunkt. Det findes der jo historiske optegnelser af. Og vi kan se de samme niveauer, som vi ved dengang var til stede fra radioaktivt nedfald fra atomprøvesprængninger udført af Sovjetunionen og USA, uddyber Sven Poul Nielsen.

Forsker: Ikke farlig for natur eller mennesker

Omfanget af radioaktiviteten er dog så lille, at det ikke er farligt for natur, dyr eller mennesker, understreger Sven Poul Nielsen.

- Niveauerne er meget små i dag. De er jo blevet reduceret i den tid, der er gået siden 60’erne (…). Og allerede dengang var niveauerne altså ikke farlige for mennesker og miljø.

DTU-rapporten er bestilt af den danske regering, som i 2017 gik med til at undersøge forureningen ved USA’s forladte militærbase under Indlandsisen, Camp Century.

Danmark gav i 1962 USA lov til at installere en atomreaktor på Camp Century og dumpe spildevand fra reaktoren ned i Indlandsisen. Staten satte dog skrappe krav til maksimum-indholdet af radioaktivitet i spildevandet.

Udslippene skete fra 1960 til 1964, hvorefter reaktoren blev fjernet og fragtet til USA.

Der er endnu ikke blevet lavet undersøgelser af depotet for spildevand ved Camp Century.

LÆS OGSÅ Skrappe krav til atomaffald beroliger ekspert

LÆS OGSÅ Risø-ekspert: Spildevand på Camp Century er ufarlig

LÆS OGSÅ Danmark har undladt at bede USA rydde op