Færøsk journalist: Vi er i chok over udviklingen
Coronavirus spreder sig hurtigt på Færøerne, hvor antallet af smittede nu lyder på 118 personer i en befolkning på lidt over 52.000 personer.
Og det kan mærkes på stemningen i landet, fortæller redaktør og journalist på Færøernes nationale radio og tv, Kringvarp Føroya, Uni Leitisstein Hansen.
- Der er en stor bekymring i samfundet, og mange er også bange for den nye situation, vi står i. Vi har mange ældre, svage og kronisk syge. Hvis smitten rammer dem, så kan skaden være stor på Færøerne, siger han.
Chok over fordobling
Tirsdag i sidste uge gjorde smittetallet et gevaldigt hop på Færøerne med mere end en fordobling fra 18 til 47 smittede, og det er voldsomt, siger Uni Leitisstein Hansen.
1. San Marino
2. Færøerne
3. Island
4. Andorra
5. Luxembourg
6. Vatikanet
7. Italien
8. Liechtenstein
9. Schweiz
10. Spanien
20. Danmark
42. Grønland
Udregningen er lavet på baggrund af smittetal fra den 22. marts 2020.
Der skal tages forbehold for at forskellige lande har forskellige strategier i forhold til at teste potentielle smittede. Der kan altså sagtens være lande, der har et meget højere antal smittede, end der er registreret.
Data: CSSE, Johns Hopkins University (WHO, CDC, ECDC, NHC, DXY og lokale medier), FNs departement for økonomiske og sociale anliggender.
Data er behandlet af KNR.
- I dag tror jeg, at folk er lidt i chok over, at det er vokset så hurtigt. Vi er et samfund, hvor man er tæt sammen og kommer hinanden ved, men en fordobling var mere, end folk havde regnet med, siger han.
Kun en af de smittede på Færøerne er indlagt, men resten er i isolation hjemme. Alligevel er myndighederne begyndt at blive pressede, fortæller redaktøren.
Det skyldes blandt andet, at sundhedsvæsnet tester omkring 200 personer om dagen, og det kræver mange ressourcer. Samtidig opdager man flere smittede, og så koster det yderligere ressourcer at opspore, hvem de har været i kontakt med.
Alvoren er gået op for folk
Ligesom i Danmark og Grønland er store dele af samfundet lukket ned. På radioens redaktion på Kringvarp Føroya er der blandt andet skåret ned på bemandingen, så der hele tiden kan være nogen, der er raske til at være på arbejde. Og situationens alvor er nu gået op for færingene, siger Uni Leitisstein Hansen.
LÆS OGSÅ Statsministeren til Grønland: Sæt ind med alt, hvad I har
- Samfundet er i lockdown. Vi er gået helt ned i omdrejninger. Alt er lukket, barer og cafeer er lukket.
- Henover weekenden var der en hyggelig stemning, men nu er alvoren ved at gå op for folk - at vi er meget hårdt ramt. Du kan gå som 'Palle alene i verden' her i Torshavn. Samfundet er meget mærket af restriktionerne, og at folk nu har accepteret, at man skal holde sig indendøre og holde afstand til hinanden, siger han.
Folk står i kø for at hjælpe
Men oveni bekymringer og sikkerhedsafstand har krisen også vist et enormt sammenhold og hjælpsomhed i befolkningen.
- Helt vildt meget. Folk står i kø for at hjælpe hinanden. Hvis du sidder i karantæne og har brug for hjælp til at købe ind. Folk står også i kø for at komme ind på hospitalerne for at hjælpe med at gøre rent og sådan noget.
- Man kan virkelig mærke, at man lever i samfund, hvor der er et stærkt sammenhold, og hvor folk er tæt på hinanden. Der kommer meget godt frem, siger Uni Leitisstein Hansen.
Smittede: 118
Testede: 2255
Raske (efter at have været smittet): 23
Grønland
Smittede: 4
Testede: 194
Kilde: corona.fo, nun.gl (23. marts 2020)
Han forklarer, at der er oprettet flere grupper på Facebook over hele landet, hvor man kan melde sig ind for at hjælpe eller bede om hjælp.
Tiltag er ikke kommet hurtigt nok
Generelt prøver folk så vidt muligt at følge myndighedernes anvisninger. Men myndighedernes indsats er også blevet mødt af kritik. Det er simpelthen ikke gået hurtigt nok med at lave restriktioner og få lukket ned, lyder kritikken, forklarer Uni Leitisstein Hansen.
- Mange færinger havde forud for myndighedernes tiltag efterlyst, at man udnyttede den gunstige situation, som Færøerne er i ved at være isoleret i Nordatlanten, ved at stoppe fly- og færgetrafik.
LÆS OGSÅ Coronafrygt: Skoler lukker og flytrafik stopper fra fredag
- Vores isolation er normalt en meget stor hindring for Færøerne. Nu er den pludselig blevet en gunstig fordel. Derfor bliver det kritiseret, at man ikke brugte den fordel til at afgrænse sig hurtigere, end man har gjort, siger han.
Kritikkere efterlyser tiltag målrettet færøerne
I Grønland gjorde Kim Kielsen tirsdag brug af den mulighed, som er blevet efterspurgt af flere færinger:
Nalakkersuisut besluttede at lukke ned for flytrafikken i Grønland, både indenrigs og udenrigs i 14 dage fra fredag.
På Færøerne er myndighederne også blevet kritiseret for blindt at have fulgt de danske anbefalinger. Kritikken går på, at den færøske kultur er anderledes end den danske. Man kommer hinanden mere ved på Færøerne og samles oftere tæt med alle generationer. Derfor burde Færøerne have deres egne tiltag og planer, der passer til færøske forhold, lyder kritikken, forklarer Uni Leitisstein Hansen.
Reaktionen fra den færøske sundhedsminister har ifølge Uni Leitisstein Hansen været en erkendelse af, at man måske har været lidt naiv og kunne have handlet hurtigere.