Bakterier har spist 82 procent af olieforureningen i Mestersvig
Rundt om i Grønland ligger militærbaser fra Den Kolde Krigs tid.
De fleste af dem - omkring 30 - er lukkede og forladte, mens enkelte stadig er i drift. Fælles for mange af dem er, at der er sivet tonsvis af dieselolie ned i jorden under baserne.
Ét af de steder er Station Mestersvig, der ligger på østkysten 200 kilometer nord for Ittoqqortoormiit.
Her er der i tidens løb sket 'en omfattende forurening fra oliespild, håndtering, oplagring, skrot og andet affald', som en rapport fra 2008 dokumenterer.
Derfor satte Forsvaret og ingeniørvirksomheden NIRAS gang i et forsøg, hvor man skaber de mest optimale forhold for de naturlige jordbakterier, som kan nedbryde forureningen i jorden.
Som et æble eller en bøf
Bakterierne og oliens nedbrydning blev løbende overvåget af forskere fra Institut for Plante -og Miljøvidenskab på Københavns Universitet og fra GEUS, som efter fem år kunne konstatere, at bakterierne har oprenset hele 82 procent af de 5.000 tons forurenede jord.
- Ved Mestersvig var der spildt en større mængde dieselolie i jorden, og jorden er så gravet op og fordelt ud på noget, der hedder "land farm".
- Her stimulerer man de naturligt forekommende bakterier ved at homogenisere jorden, pløje den, gøde den og give den vand, og sådan har bakterierne fået de bedste vilkår for at nedbryde olien, siger Anders Risbjerg Johnsen, som er biolog hos GEUS.
Det kan virke besynderligt, at bakterier kan leve af dieselolie, men biologen fortæller, at det er præcis den samme proces, som når vi mennesker spiser et æble eller en bøf.
- Bakterier skal have mad og energi - kulstof og energi - og det får de ved at nedbryde olien.
- Ligesom vi spiser mad, så spiser de dieselolien, og så nedbryder de det til kuldioxid og vand, og i enkelte tilfælde til nogle nedbrydningsprodukter, siger Anders Risbjerg Johnsen.
LÆS OGSÅ Arktis ændrer sig: Bær og rensdyr under pres
Resultaterne kan få stor betydning for de olieforureninger, der er efterladt på de forladte militærbaser rundt omkring i landet.
- Der er mange arktiske områder, hvor det vil være meget dyrt, hvis man skal grave den forurenede jord op og sejle den væk. Så at man kan rense jorden lokalt betyder, at man kan gøre det langt billigere og mere klimavenligt, siger GEUS-biolog Anders Risbjerg Johnsen.