Hjemløs: Man har mange tanker, når man overnatter hos en bekendt
Ifølge en rapport fra Selvstyret er der omkring 600 hjemløse her i landet. En af dem er Karl Kristoffersen fra Nuuk, som KNR har mødt.
- Jeg er hjemløs, og det er en hård kamp, siger Karl Kristoffersen fra Nuuk.
Der findes ingen enkle løsninger for at komme problemet med hjemløse til livs. Det mener forsker i hjemløshed og Sociolog fra Ilisimatusarfik, Steven Arnfjord.
- Hvis man deler de hjemløse op i fire overordnede kategorier, så kan man hurtigt identificere, at den her gruppe har forskellige behov, og skal mødes på forskellige måder, for at lave en god velfærdsindsats overfor dem, siger sociolog fra afdeling for Sociale Forhold i Ilisimatusarfik, Steven Arnfjord.,
Læs også Professor: Hjemløse er ikke ens
Han mener, at hjemløse kan blive inddelt i mindst fire grupper: De unge, de alkoholiserede mænd over 35, gruppen af oversete kvinder, samt en gruppe af ældre mænd.
Og de har naturligvis alle forskellige behov.
Og hvis man spørger en mor, der er hjemløs, er Inuit Ataqatigiits forslag om at genhuse de hjemløse midlertidigt, ikke den bedste løsning.
- Jeg synes ikke, at forslaget er en passende eller god løsning for de hjemløse. Heller ikke hjemløse med børn, siger Else Thorsen.
Læs også Flere hundrede hjemløse
For Karl Kristoffersen, som også er hjemløs, ville det midlertidige bosted hjælpe hans tilværelse.
- Man har mange tanker, der kører rundt når man skal overnatte hos en bekendt. Man tænker over, hvad de laver, om de er fulde eller om stemningen er dårlig. Det ville være rart at være fri for de tanker.
Men boligmangel er langtfra det eneste behov for de hjemløse, siger han, og forklarer at de oftest har brug for en vejleder for at blive i stand til at stå på egne fødder.
- Mange af os vælger livet fra på grund af indre kampe. Jeg ville ønske, at man kunne forebygge det, siger Karl Kristoffersen.
Men 100 boliger er langt under antallet af de hjemløse i landet, mener en anden hjemløs fra Nuuk.
- Er det virkelig kun 100 boliger? Det er slet ikke nok, siger Lars Mikael Egede.