Maliina: Råstoffer skal sikre vores velfærd

Naalakkersuisoq for finanser, Maliina Abelsen er nu tilbage i Danmark, efter nogle dage i Bruxelles, hvor hun blandt andet deltog i en paneldebat mandag aften, hvor budskabet til Europa Parlamentet, var at råstoffer skal sikre velfærden i Grønland.
Skrevet af Jette Andersen
28. november 2012 10:56

- Råstofudvinding vil kun kunne kaldes en succes hvis vi får  uddannet vores egen arbejdskraft til også at arbejde i minerne, ligesom det skal ske på den mest forsvarlige måde for miljøet. Den grønlandske befolkning skal bære udviklingen, understregede Maliina Abelsen.

Hun mente også, at det omverdenens bekymring for Grønlands udvikling på råstofområdet, er helt legitim, men at debatten på området er for ensidig.

- Jeg deler denne bekymring. Men ofte er debatten unuanceret, hvor det er skræmmebillederne, der dominerer, sagde hun blandt andet også under paneldebatten.

Grønland får inspiration fra lande som Canada og Norge, som har opstillet skrappe rammebetingelser for minedrift, oplyste hun videre.

Hun holdt også oplæg for den internationale gruppe ”Grønlands Venner”. Det er folk fra EU-Kommissionen, diplomatiske repræsentanter, lobbyister og folk med interesse for Grønlands udvikling. Her fremhævede hun, at udviklingen i Grønland skal foregå bæredygtigt.

Maliina Abelsen mødtes også med den danske EU ambassadør,  en lille kreds af repræsentanter fra OLT medlemsstaterne, EU parlamentarikere og Kommissionsrepræsentanter.

Årligt bidrager EU-aftalerne med over 320 millioner kr. til landskassen.