Naturinstituttet: Makrelbestanden fortsætter nedturen

Flere års overfiskning og et koldt år gør, at der er betydelig færre makrel i år, især i de grønlandske og islandske farvande. Det er konklusionen på en internationale sommerundersøgelse.
Skrevet af Ivik Kristiansen
03. september 2018 12:39

Biologerne havde en forventning om, hvad resultatet af undersøgelsen ville være, da de tog ud for at undersøge det nordatlantiske makrelbestand, siger seniorforsker i Naturinstituttet Teunis Jansen.

- Resultaterne er desværre noget nedslående, også som forventet, som er, at det tyder på, at makrelbestanden fortsætter den nedgang, som vi har set de sidste par år, siger Teunis Jansen.

Nedgangen af bestanden skyldes, til dels, at der i en årrække er fisket for mange makreller, siger han. Det internationale havforskningsråd, ICES, anbefalede, at den samlede makrelkvote i nordøstatlanten for 2018 skulle ligge på omkring 550.000 tons.

"Ikke bæredygtigt"

Men der blev fisket omkring 1 million tons makreller om året i området i de seneste år, siger forskeren.

- Det svarer faktisk til, cirka, at tage Selvstyrebygningen, med tårn og indkøbscentre, og fylde den op tyve gange med makrel.

- Og ifølge vores beregninger så er det altså ikke bæredygtigt. Og det har det ikke været i flere år, lyder det fra Teunis Jansen.

Han fremhæver dog, at overfiskeriet kun i mindre grad skyldes det grønlandske fiskeri.

- De grønlandske fangster ligger jo typisk mellem 30- og 70.000 tons, så der er immervæk et stykke op til de samlede fangster på mellem 1 million og 1.4 millioner tons, som vi har set de sidste fem år.

LÆS OGSÅ Makreller oversvømmer det østgrønlandske farvand

LÆS OGSÅ Færre makreller i Østgrønland

Men det er ikke kun fisketrykket, der gør, at der er færre makreller, forklarer Teunis Jansen.

- Det er i kombination af, at der er færre makreller, og formentlig på det ret kolde forår, og faktisk også en kold sommer, så er de ikke kommet i lige så høj grad til nordvest. Så vi fandt dem ikke i så store mængder syd for Island og i Grønlandsk farvand, som vi ellers har gjort de foregående år, siger seniorforsker i Naturinstituttet, Teunis Jansen.

LÆS OGSÅ Her er forklaringen på færre makreller i år

Biologernes konklusion om, at der er færre makreller, sker samtidig med, at der er godt gang i det østgrønlandske makrelfiskeri. Dette er dog nok mere en indikation af, at de grønlandske fiskere er blevet mere effektive, end at der er flere fisk, siger Teunis Jansen.

LÆS OGSÅ Makrelfiskeriet i fremgang

Derudover siger han, at det er for tidligt at komme ud med, hvad biologernes kommende anbefaling kommer til at se ud, men understreger, at udviklingen ikke er til at tage fejl af.