Trumps comeback deler vandene: Måske køber han os alle sammen
Republikaneren Donald Trump er for anden gang blevet valgt som USA’s præsident, og det bliver mødt med forskellige holdninger blandt borgerne i Sisimiut. Blandt andet fordi det drejer sig om en mand, der i sin sidste præsidentperiode forsøgte at købe Grønland.
I Sisimiut havde borgerne allerede fra morgenstunden hørt nyheden om, at Donald Trump indtager Det Hvide Hus endnu en gang, og reaktionerne på valgresultatet spænder bredt.
- Det er spændende, udbryder Abigael Skifte.
Hvorfor?
- Fordi jeg har hørt, at han lyver og bruger en hård tone. Så det bliver spændende at se, hvordan det kommer til at påvirke os alle sammen, fortsætter hun.
Trump skal få styr på tingene
Jens Heinrich håber, at Donald Trump vil vise nye sider af sig selv i den kommende præsidentperiode.
- Jeg har hørt, at han kan være ret kontant, men jeg håber, han kan lægge det ry bag sig og få styr på tingene, siger han.
Det er dog ikke alle, som er overbeviste om Donald Trumps evner, når han i januar 2025 igen tager plads i Det Ovale Kontor.
- Jeg er lidt imod, at han har vundet igen, men der er jo ikke så meget at gøre, når amerikanerne har valgt ham, siger Julius Filemonsen.
- Det er ærgerligt, siger Bina Lundblad og tilføjer:
- Måske køber han os allesammen! Han har jo sådan set ønsket det før, siger hun og griner højt.
Verdens mest magtfulde nation
Den amerikanske valgkamp er som bekendt overstået, og i Sisimiut har indbyggerne fulgt mere eller mindre intenst med, når Kamala Harris og Donald Trump har været i heftig debat, holdt valgmøder i utallige stater og ført valgkamp for millioner af dollars.
- Jeg har fulgt rigtig godt med, for det er jo verdens mest magtfulde nation, der vælger deres kommende præsident, siger Peter Møller.
Mange mindes især tydeligt, da Donald Trump under sin sidste præsidentperiode i 2019 udtrykte interesse for at købe Grønland.
- Det er egentlig ikke så underligt, for Grønland har masser af uudnyttede ressourcer. Derfor er jeg spændt på, hvad de kommende år bringer, især når det handler om råstoffer, fortsætter Peter Møller.
- Da han ville købe Grønland, kunne det have drejet sig om flere ting som for eksempel handel eller noget helt andet. Det kan åbne muligheder, siger Julius Filemonsen.
Håbet om en yngre kvinde
Flere af dem, KNR talte med, havde dog håbet på demokraten Kamala Harris som præsident.
- Jeg havde ønsket, at hun vandt, fordi hun virker yngre. Trump er jo ret gammel – hvorfor vælger de altid så gamle præsidenter? lyder det fra Abigail Skifte.
Bina Lundblad havde også krydset fingre for, at Kamala Harris ville vinde præsidentvalget.
- Jeg havde virkelig håbet, hun ville vinde, fordi hun er kvinde, og jeg støttede hende.
Er det fordi, hun er en kvinde?
- Det er egentlig mere fordi, at hun virker så engageret i sit arbejde og præsidentrollen. Desværre tabte hun jo, og det er lidt ærgerligt. Men sådan er det, siger Bina Lundblad.
Peter Møller mener ikke, at det betyder så meget for ham personligt, hvem der bliver USA’s næste præsident.
- For mig er det ikke afgørende, men det er jo virkelig vigtigt for verdensfreden og sikkerheden, siger han.
Donald Trump bliver den 47. præsident i rækken i USA. En præsident kan ifølge den amerikanske forfatning sidde maksimalt to perioder på posten.