Lukning af fødested møder kritik fra flere steder

Beslutningen om at lukke Aasiaat som fødested i et år møder kritik fra Inuit Ataqatigiit, som mener, at det er den forkerte vej at gå. Også borgmesteren i Qeqertalik og Grønlands Sygeplejerskeorganisation lufter kritik af lukningen.
Fra 1. juni og et år frem kan gravide kvinder ikke længere føde på Aasiaat Regionssygehus på grund af manglende personale. Foto © : Hans Ole Petrussen
Skrevet af Jens Betak
02. april 2019 10:14

Fødestedet i Aasiaat lukker 1. juni - ikke 1. juli, som fremgik af artiklen tidligere.

 

Naalakkersuisut er kommet under beskydning fra flere sider, efter at KNR i sidste uge kunne fortælle, at Aasiaat lukker som fødested i et år. Lukningen sker på grund af problemer med at ansætte læger og sygeplejersker, som kan håndtere fødsler.

Oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit mener, at den midlertidige lukning af fødestedet vil have negative konsekvenser for borgerne i Qeqertalik Kommune.

- Ved nedlukningen af fødestedet i Aasiaat vil de fleste fødende skulle forlade deres hjemsted for at føde. Vi er bekymrede for, at der kan være uheldige omstændigheder i forbindelse med, at de fødende må tage et andet sted hen, og at dette kan påvirke barnets første tid, siger Aqqa Samuelsen, ordfører for det sociale område samt børn i Inuit Ataqatigiit.

Partiet har derfor stillet et § 37-spørgsmål til Naalakkersuisut for at få en uddybende forklaring af, hvorfor fødestedet skal lukkes i et år.

Brug for nytænkning

Det er ikke kun ordfører Aqqa Samuelsen, som lufter sin kritik. Også Ane Hansen (IA), der er borgmester i Qeqertalik Kommune, ser lukningen som et skridt i den forkerte retning. Hun opfordrer derfor Inatsisartut og Naalakkersuisit til at nytænke situationen på sundhedsområdet, så man kan komme problemet med manglende personale til livs.

- En af mulighederne er, at man evaluerer uddannelsen af læger og sygeplejere. Man kan heller ikke komme udenom, at der er behov for forbedring af arbejdsbetingelserne for personale i sundhedsvæsenet, således at man kan gøre arbejdet i sundhedsvæsenet interessant og tiltrækkende, siger Ane Hansen.

LÆS OGSÅ Bekymring over nedlukning af fødested i Aasiaat

Grønlands Sygeplejerskeorganisation ser lukningen af fødestedet i Aasiaat som symptomet på et endnu større problem i sundhedsvæsenet. Organisationen mener, at lukninger, som den i Aasiaat, gør, at sundhedsvæsenet mister balancen.

- Der bliver simpelthen større forskel på, hvilket sundhedsvæsen man møder, alt efter hvor i Grønland man bor. Det er en bekymrende udvikling, og stik imod den politiske målsætning om et ensartet sundhedstilbud for alle, siger Ken Jensen, formand for Grønlands Sygeplejerskeorganisation.

Ophold skal forlænges

I stedet mener han – ligesom borgmester Ane Hansen – at man er nødt til at fokusere mere på, hvordan man kan gøre sygeplejerskernes ophold i Grønland længere. På nuværende tidspunkt kommer flere unge sundhedsfaglige til Grønland på korte kontrakter og for at få erfaring. 

- Nogle får heldigvis smag for livet her, mens andre vender hjem nogle erfaringer rigere. Det er helt i orden, at de gør det, men hver gang mister vi værdifuld viden, og så skal vi rekruttere nye og sætte dem ind i arbejdsgangene, siger Ken Jensen.

Lukningen af fødestedet i Aasiaat ventes at træde i kraft 1. juni og et år frem.