Liberal Alliance afviser redegørelse af Camp Century

Liberal Alliance er ikke parat til, at staten kulegraver forløbet omkring Camp Century. Det er en sag for historikerne, lyder svaret.
Foto © : U.S. Army/Youtube
02. marts 2017 05:17

Det siger partiets grønlandsordfører, Carsten Bach, til KNR efter et møde i Grønlandsudvalget i dag.

- Nej, det mener jeg ikke er noget, man fra Grønlandsudvalgets side skal kræve af hverken Statsministeriet eller Udenrigsministeriet. Det mener jeg er historiske begivenheder. Og det må være historiker, der eventuelt skal grave ned i det.

LÆS OGSÅ Lidegaard afviser kendskab til atomaftale

Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit har ellers krævet en kuglegravning af forløbet om Camp Century.

Senest efter det er kommet frem, at Danmark i 1960 gav tilladelse til, at USA kunne opføre en atomreaktor på Camp Century og hælde lavradioaktivt spildevand fra reaktoren ned i Indlandsisen.

LÆS OGSÅ IA vil have Camp Century-sag kulegravet

Men hvem der gav hvilke tilladelser, er Carsten Bach mindre optaget af.

- Jeg er helt sikker på, at Statsministeriet har eller er ved at få helt styr på de juridiske forpligtigelser her ved at kigge aftalerne igennem med amerikanerne. Jeg vil meget gerne kigge fremad. Jeg vil meget gerne sikre mig, at forureningssituationen er kendt, og vi kan prioritere. Og det er jo sådan set det, vi ser frem til nu, siger han.

Danmark og Selvstyret har indgået aftale om at lave en miljøundersøgelse af Camp Century til sommer.

Sagen om Camp Century er på dagsordenen igen i dag, hvor Grønlandsudvalget holder møde med statsministeren.