Lektor: Uden penge er der ingen hjælp, hvis vi bliver en del af USA
Donald Trump har udtalt, at Grønland kan blive en del af USA, og at befolkningen kan få amerikansk statsborgerskab.
KNR har spurgt lektor ved Ilisimatusarfik Steven Arnfjord, hvordan fremtiden så vil se ud.
Hvis vi forestiller os, at vi er amerikanske statsborgere, hvordan kommer det så til at påvirke det grønlandske system?
- Hvis man skal være lidt sort seende, så kan man sige, at noget af det første, der vil ske, er, at alle de offentlige ydelser, de vil blive aflyst. Og det vil sige, at uddannelsessystemerne over folkeskolen vil blive privatiseret, så man skal betale for at tage en uddannelse og til at betale for at bruge sundhedsvæsenet.
- Så hvis man bliver syg eller kommer til skade, skal man betale, så snart man rammer sundhedsvæsenet. Der vil være brugerbetaling på et helt andet niveau, end man er vant til, siger han.
Lektoren forklarer altså, at de rige vil klare sig rigtig godt i sådan et system, og folk med mange ressourcer vil klare sig fint, mens folk der har det svært og som skal have lidt ekstra hjælp af mange årsager, får det typisk rigtig svært i sådanne systemer.
Retter man for eksempel blikket mod Alaska, der allerede er en del af USA, er det tydeligt, at der er store udfordringer, når det gælder levevilkår og velfærdssystemer, påpeger lektoren.
- I Alaska har de et system, der i den grad har fokus på individet og individualismen. Det gør, at hvis du virkelig er ramt af sociale problemer som alkoholmisbrug, af vold, kriminalitet eller hjemløshed, jamen så er der ikke noget tilbud til dig. Der er ingen, der samler dig op.
Amerikansk model er ikke vejen frem
I Grønland har vi et af verdens højeste skatteprocenter, og vi er vant til at betale en stor del af vores løn til et offentligt system, men så forventer befolkningen også at få noget igen.
- Vi forventer et gratis sundhedssystem, gratis medicin og uddannelse. Og det vil ikke være tilfældet i en amerikansk sammenhæng.
Der vil det være hver enkelt borger for sig og det bliver dit problem, om du kan betale for uddannelse eller læge. Så, så længe du har et job kan du klare det fint, men i Alaska var det tydeligt og 'meget brutalt' at se, hvordan livet er, hvis man er fattig og ikke har et sted at bo.
- Så indenfor et socialt system og velfærdssystemet, er det ikke noget jeg ønsker, man erstatter med et amerikansk system, siger Steven Arnfjord til sidst.
Om Grønland ender med at blive en del af USA er uvist. Men indtil nu har både formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA) og den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), afvist, at Grønland er til salg.
Donald Trump nævnte for første gang i 2019, at han har interesse i at købe Grønland, men også her blev det understreget, at Grønland ikke er til salg. Om blot en uge, bliver Donald Trump indsat som præsident for anden gang i USA.