Lejeboliger: Sådan bliver reglerne for kæledyr fra 1. januar

KNR undersøgt, hvordan landets tre offentlige boligselskaber forholder sig til nye regler for hunde og katte.
Hvis du bor i en af de offentlige udlejningsejendomme, kan du fra årsskiftet muligvis få lov til at have en husky boende. Foto © : Scanpix
Skrevet af Kathrine Kruse
02. december 2019 08:16

Inatsisartut vedtog under efterårssamlingen Naalakkersuisuts forslag om at ændre reglerne for kæledyr i offentlige udlejningsejendomme.

Dermed kan lejere i offentlige lejeboliger fra 1. januar holde kæledyr. Der er dog visse betingelser og muligheder for undtagelser.

KNR undersøgt, hvordan landets tre offentlige boligselskaber vil forholde sig til de nye regler.

Hos boligselskabet INI, der administrerer 9.000 boliger for Selvstyret og kommunerne, er det som udgangspunkt i dag ikke tilladt at holde hunde og katte. Men det bliver ændret. 

LÆS OGSÅ Nu bliver det snart tilladt at have kæledyr i alle boligblokke

- Man kan lovliggøre hold af hunde og katte fra 1. januar ved at opfylde de tre kriterier, som lovgivningen har sat sig for, siger kommunikationsmedarbejder Birgithe Christensen.

Det tre kriterier i de boliger, som INI administrerer, er, at boligafdelingen skal tillade, at der er hunde og katte i boligerne, man skal have en tilladelse til at holde de firbenede væsener fra ens kommune, og at man skal have betalt et sær-depositummet til INI på tre måneders husleje. 

Anderledes er det ikke hos Illuut A/S, som ved udgangen af 2018 ejede og administrede 770 nyere boliger.

LÆS OGSÅ Hundeejer i boligblok rystet over kæledyrs-depositum

- IIluuut A/S´s lejere har ved afstemning besluttet hvilke boligområder, der kan søges om tilladelse til at holde hund eller kat i, skriver Illuut på sin Facebook-side.

Hos Illuut A/S skal lejere, der vil have hunde og katte, også fremvise en kommunal tilladelse til husdyret og betale et særligt depositum svarende til tre måneders husleje, og der er et ekstra administrationsgebyr på 300 kroner til ansøgningen.

Hos Iserit A/S, som ejer og administrer Kommuneqarfik Sermersooqs udlejningsboliger i hele kommunen, har selskabet endnu ikke taget stilling til, hvordan Iserit A/S vil udmønte de liberaliserede bestemmelser for husdyrhold.