Lars-Emil Johansen: Farvel til en lille stor mand

Forhenværende landstyreformand og nuværende formand for Inatsisartut Lars-Emil Johansen blev valgt ind i Folketinget året efter Anker havde overtaget statsministerposten efter Jens Otte Krag, og han er ikke i tvivl om, at han kommer til at savne den forhenværende formand for Socialdemokraterne og statsminister.
Lars-Emil Johansen Foto © : Karen Motzfeldt
Skrevet af Jonas Fievé
20. marts 2016 18:47

- Jeg har kendt Anker som den joviale og rare mand, som var mand af folket, som alle var dus og på fornavn med. Dengang var der kun tre politiske ledere i verden, som deres befolkning var på fornavn med. Nemlig Fidel, Anker og Jonathan, siger Lars-Emil Johansen til KNR. 

Det var i Anker Jørgensens tid som statsminister, at hjemmestyrekommissionen blev nedsat, som dannede grundlaget for hjemmestyret, som trådte i kraft i 1979.

Men Lars-Emil Johansen fortæller, at den danske statsminister ikke altid var lige populær i den periode.

- Han udtalte sig kraftigt, og forargede mange mennesker, irriterede og satte skub i mange ting under hjemmestyrekommissionens arbejde, da han sagde, at der ikke var noget at rafle om. Hvis Grønland ønskede at overtage råstofferne i undergrunden, så må Grønland sejle i sin egen sø.

Forsoning efter 30 år

Lars-Emil Johansen husker, at en række utilfredse unge i midten af 70erne begyndte at kaste sten efter det skib, som Anker Jørgensen befandt sig på under et besøg i Narsaq.

- Jeg har talt med anker om denne her episode, som er en skamplet på vores demokratiske historie. Jeg har således formidlet en forsoning mellem Anker og en enkelt af de stenkastende demonstranter, det skete under en socialdemokratisk kongres i Aalborg 30 år efter episoden.

Lars-Emil Johansen er ikke i tvivl om, at den lille mand vil blive savnet.

- Med Anker Jørgensen død forsvandt en stor lille mand, som var som menneske og politiker, og var lille rent fysisk. Jeg vil sige æret være kammerat Jørgensens minde.

Læs også Anker Jørgensen er død