Langer ud efter Múte B. Egedes ambitioner om selvstændighed: “Tør ikke engang at sætte årstal på”
Hvis man forinden Múte B. Egedes (IA) nytårstale var i tvivl om, hvorvidt vi er gået ind i et valgår, var den i hvert fald forduftet efter talen. For talen er et klart signal om, at der er valg lige om hjørnet, lyder fra to formænd for oppositionspartierne.
- Der var meget snak om, hvor gode resultater naalakkersuisut har opnået, og hvor mange ting, de har fået gennemført, men uden at blive konkrete. Så det er en nytårstale, man kunne forvente lige op til et valg, lyder dommen fra formanden for Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen.
Med en hvid skulptur af en isbjørn i baggrunden og den traditionelle orange julestjerne i vinduet tonede formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede, iklædt anorak frem på skærmen den 1. januar og ønskede borgerne godt nytår.
Et af de store temaer i dette års nytårstale var selvstændighed. Det er nemlig på tide, at “vi selv tager et skridt og former vor fremtid”, lød det fra Múte B. Egede.
Men det er efterhånden en gammel sang, mener Jens-Frederik Nielsen.
- Vi har snakket om selvstændighed i mange, mange, mange år.
- I Demokraterne synes vi, at vi hver dag skulle arbejde for selvstændighed ved at skabe nogle bedre rammer for erhvervslivet, så vi kan blive økonomisk selvbærende. Og der synes jeg, at denne her regering har arbejdet i modsat retning, desværre. Regeringen har ikke båret os tættere på selvstændighed. Nærmere det modsatte, siger han.
Det går den forkerte vej
Samme dom lyder fra Pele Broberg, der er formand for Naleraq. Han mener tværtimod, at naalakkersuisut udskyder selvstændighed.
- De bruger selvstændighed som et forhandlingsargument over for danske politikere for at få nogle indenrigspolitiske ønsker opfyldt, siger han.
De to oppositionspolitikere mener begge, at flere af de store politiske reformer under den nuværende regering har ført os længere fra selvstændighed.
Særligt fiskeri- og skattereformen får hug med på vejen fra den liberale partiformand, Jens-Frederik Nielsen.
- De har gjort, at vi som samfund bliver fattigere. Det er at gå den forkerte vej, når man under forløbet på den ene side taler om selvstændighed, men samtidig vedtager lovgivning, der gør, at vi tjener færre penge som land, siger han.
Samtidig mener Pele Broberg, at naalakkersuisut giver regningen videre til borgerne, da der blandt andet er varslet huslejestigninger for Selvstyrets udlejningsboliger.
- Det er blevet dyrere at leve i Grønland. Der er ikke mange af dem, jeg har mødt, der synes, at det er blevet bedre at leve i Grønland i løbet af de senere år.
- De har taget mange skridt for at udskyde selvstændighed og har stadig ikke nogen plan for, hvordan de ser selvstændighed for Grønland. De tør ikke engang sætte årstal på endnu, siger han.
KNR har forsøgt at få et interview med Atassuts formand, Aqqalu Jeremiassen, men han ønsker ikke at stille op til interview. Det sker i protest over, at KNRs ledelse i år har sløjfet nytårstalerne fra landets borgmestre med begrundelse om, at talerne ligger for tæt på valget.