Catalonien Lange fængselsdomme i sag om uafhængighed

Catalanske ledere og politikere har fået mellem ni og 13 års fængsel i sagen om Cataloniens afstemning om uafhængighed i 2017.
Catalanere er gået på gaden i Cataloniens hovedstad Barcelona og protesterer for frihed til de politikere og ledere, der i dag er idømt lange fængselsstraffe. Foto © : Pau Barrena/AFP/Ritzau Scanpix
14. oktober 2019 06:58

To år efter den ulovlige uafhængighedsafstemning i den spanske region Catalonien er der i dag faldet dom over politikere og ledere af uafhængighedsbevægelsen.

Cataloniens tidligere vicepræsident Oriol Junqueras er mandag formiddag således blevet idømt 13 års fængsel ved Spaniens højesteret.

Højesteret har afsagt dom mod en række separatistledere, der var aktive under en stor løsrivelsesbevægelse i 2017. I alt er ni personer mandag blevet idømt mellem ni og 13 års fængsel.

LÆS OGSÅ Grønland og Catalonien står i samme situation

Ti catalanske politikere og to civile lederede var tiltalt for blandt andet oprør, anstiftelse til oprør, grov ulydighed og misbrug af offentlige midler i forbindelse med folkeafstemningen, skriver dr.dk.

Ifølge DRs europakorrespondent, Anna Gaarslev, er dommen vigtig, fordi konflikten om cataloniens uafhængighed risikerer at bryde ud igen, for konflikten er ikke løst og mange er vrede over retssagen.

LÆS OGSÅ Spaniens premierminister vil af med Cataloniens regering

1. oktober 2017 afholdt den daværende catalanske regering en uafhængighedsafstemning, der for inden var blevet erklæret imod den spanske forfatningen af forfatningsdomstolen.

Trods uroligheder og sammenstød mellem borgere og spansk politi, blev afstemningen gennemført og det catalanske parlament erklærede sig uafhængige. Det fik den spanske regering til at suspendere det catalanske selvstyre.