Fodbold: Landstræner opfordrer til ny turneringsform til GM

GM-slutrunde med kampe hver dag i en hel uge øger risiko for skader og taktisk overblik, mener Morten Rutkjær, der er landstræner i udendørs fodbold.
Morten Rutkjær 2021
Landstræner Morten Rutkjær foreslår en GM-slutrunde i september. Foto © : KAK
Skrevet af Noah Mølgaard
21. august 2023 13:31

Grønlandsmesterskaberne i udendørs fodbold for herrer sluttede i sidste uge. Det var en turnering med kampe hver dag i seks dage.

Den turneringsform bør ikke gentages næste år, foreslår landstræner Morten Rutkjær.

- Det er vigtigt, at vi passer på spillerne. Det er alt for hårdt for spillerne, som det er nu, hvis jeg skal være helt ærlig, siger Morten Rutkjær til KNR.

Den korte hviletid for spillerne mærkes i kroppen i løbet af ugen og især i slutningen af turneringen, hvor de kan få overbelastningsskader. Det er konsekvenser af kampe hver dag i flere dage.

- Alle undersøgelser peger på, at det må man ikke, siger Morten Rutkjær, der har internationalt trænercertifikat, og som også er ansat som talentspejder for ungdomslandshold i Danmark.

- Man burde højst spille én kamp hver anden dag for at undgå skader. Jeg kan også se, at luften går ud af ballonen i de sidste 20 minutter af kampen, og niveauet er ikke særlig højt, siger landstræneren. 

Han foreslår, at der bliver lavet en turneringsform, hvor der bliver spillet hver anden dag.

Tidligere start på træning

Generalforsamlingen Grønlands Boldspilunion KAK har også vedtaget, at der skal indføres en ny turneringsform. Der er dog endnu ikke nogen beslutning om hvilken. 

Men det er ikke alene turneringsformen, der ifølge landstræneren skal løfte niveauet ved grønlandsmesterskaberne.

Der skal gøres en indsats på træningsbanen i de enkelte klubber.

- Jeg synes, at klubberne skal indføre fysisk træning til udendørs fodbold allerede i februar. Det hjælper spillerne, når de går i gang med udendørs træning, siger Morten Rutkjær, der også gerne ser GM-slutrunden på et senere tidspunkt end begyndelsen af august.

- Mange af spillerne kommer direkte hjem fra ferie på det tidspunkt og direkte til GM. Jeg kunne jeg godt tænke mig, at man rykkede sæsonen lidt og gjorde den lidt længere. GM kan måske være i september, siger Morten Rutkjær.