Landslægen: Derfor skal vaccinerede kun i én dags karantæne

Du slipper ikke udenom karantæne og test, selv om du har fået to stik i skulderen.  
Hvis du har fået to skud med vaccine i skulderen og rejser ind i Grønland, kan du nu slippe for at være i karantæne i fem dage. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Bibi Nathansen
25. maj 2021 13:10

Fra 1. juni skal du ikke længere i karantæne i fem dage, når du rejser ind i Grønland og er færdigvaccineret mod corona.

Men du slipper dog ikke helt for karantænen, oplyser Naalakkersuisut.

Selv med to stik i skulderen skal du gå direkte i karantæne, når du lander i Grønland - men i stedet for at vente i fem dage som alle andre, kan du blive retestet dagen efter ankomst, hvis testcenteret er åbent. 

En færdigvaccineret kan nemlig være rask, men samtidig bære smitte med sig. Derfor kan du som færdigvaccineret udsætte andre for smitterisiko - og derfor skal du gå direkte i karantæne, når du lander i Grønland. 

LÆS OGSÅ Nu slipper færdigvaccinerede for fem dages karantæne

Hvis din test er negativ, kan du møde på arbejde, deltage i forsamlinger eller hvad du nu har lyst til. 

Hvad er begrundelsen for, at fem dages-karantænen ikke længere er nødvendig for færdigvaccinerede?

De vaccinerede vil kun med meget lav sandsynlighed være i inkubationsperioden - det vil sige, den periode der er, efter man har været udsat for smitte, til man bliver syg. De vil nemlig sjældent blive syge, selv om de har været udsat for smitte. Der er derimod en risiko for, at de kan have smitte med sig i svælg eller i næsen. Det vil man finde ved at teste dem, siger landslæge Henrik L. Hansen til KNR.

Karantæne og retest

Du skal være i karantæne i fem dage, når du rejser ind i Grønland.

Når du er i karantæne, må du gerne gå en tur, og du må også gerne have kontakt med dem, du bor sammen med. 

Du må gerne købe ind.

Du må ikke besøge andre, få besøg, tage bus eller taxa eller gå på arbejde.

Du skal testes igen fem dage efter ankomst til Grønland. Når testen viser negativ, må du gå på arbejde og vende tilbage til dit normale liv igen.

Hvis du ikke vil lade dig genteste, skal du blive hjemme i 14 dage og først gå på arbejde, når du er symptomfri.

Kan en færdigvaccineret bære covid-19 og smitte uden at vise symptomer selv? Vaccinen gør vel, at de danner antistoffer i kroppen, men kan vira overleve i deres krop?

- Ja, det er en mulighed. Vaccinen beskytter imod, at man bliver alvorlig syg som følge af smitte med Covid-19, siger Henrik L. Hansen.

- Hvis den færdig-vaccinerede er rask smittebærer, kan de smitte andre. Det vil vi naturligvis gerne undgå. Derfor skal de være i karantæne, til de er testet, siger Henrik L. Hansen.

Personer, der ikke er færdigvaccineret, men tidligere har været smittet med Covid-19, er ikke omfattet af de nye regler.

De skal altså i fem dages karantæne ligesom dem, der endnu ikke er vaccineret. 

For at være færdigvaccineret skal man have fået to skud vaccine i skulderen. Det er altså ikke nok kun at have fået en enkelt stik med vaccine fra for eksempel Moderna eller Pfizer/Biontech, som er de to vacciner, der bruges i Grønland.