Landslægeembedet om næste corona-fase: Hvert minut bliver brugt til forberedelser

Med flere fly på vingerne øges risikoen for en ny bølge af coronasmittede i Grønland.
Ifølge læge Paneeraq Noahsen er Landslægeembedet forberedt på, at coronasmitten kan komme tilbage til Grønland. Foto © : KNR
Skrevet af Anders Dall
02. maj 2020 11:12

Restriktioner på indrejse og test, test, test.

Ifølge læge Paneeraq Noahsen fra Landslægeembedet er det de vigtigste redskaber, når det gælder om at sikre Grønland mod en coronaepidemi.

- Det har virkelig hjulpet meget. Smitteimporten er stoppet med de indrejserestriktioner, der er, siger Paneeraq Noahsen til KNR.

Siden 4. april er der ikke fundet flere smittede. Men restriktionerne på at rejse ind i landet fortsætter - som det ser ud lige nu - til 1. juni. Derefter vil flyene igen lande fra Island og Danmark, og så er der igen risiko for, at coronasmitte bliver bragt ind. 

LÆS OGSÅ Læge: Nej, vi tester ikke de 11 coronasmittede i Nuuk igen

Det har landslæge Henrik L. Hansen sagt flere gange på de mange pressemøder, som han har holdt med Naalakkersuisut om coronakrisen.

- Grønland kan ikke blive ved med at være isoleret på den måde, landet er nu, så inden for en overskuelig fremtid vil der blive åbnet op for flere indrejsende, og på et eller andet tidspunkt er der nogen, der tager smitten med hertil, sagde han forleden til P1.

Fortsætter med samme strategi

Så hvordan forbereder sundhedsvæsnet sig på et eventuelt nyt coronaudbrud? Til det svarer Paneeraq Noahsen:

- Vi kører stadig den inddæmningsstrategi, hvor vi tester, og når vi finder smittede, så isolerer vi dem og laver smitteopsporing. Den strategi fortsætter vi med, så vi ikke får en smittespredning, vi ikke kan styre her i landet.  

Der er også lavet ekstra pladser til coronapatienter på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk. Regionssygehusene og de mindre sygehuse på kysten har ligeledes lavet specielle sengepladser til COVID19-smittede patienter.

LÆS OGSÅ Færing om raske coronasmittede: Nu er folk forvirrede

Ifølge Paneeraq Noahsen kan antallet af sengepladser til coronapatienter i Nuuk løbende udvides ved at mindske  antallet af andre undersøgelser. Der er i alt 20 respiratorer på Dronning Ingrids Hospital.

Overvejelser omkring genåbning

Hvad er afgørende for, at Landslægeembedet som sundhedsfaglig myndighed kan anbefale en genåbning af udenrigsflyvninger til og fra Grønland?

- De faktorer, man kigger på, er, hvor meget smitte der er i lande rundt omkring os. Hvis der for eksempel er stor smittespredning i Danmark, er der en stor risiko for, at der kommer smittespredning i Grønland, siger Paneeraq Noahsen.

LÆS OGSÅ Færøerne: Otte coronapatienter blev umiddelbart raske – men nu er de testet positive igen

En anden overvejelse handler om, hvorvidt sundhedsvæsnet i Danmark har plads til at håndtere en eventuel overflytning af grønlandske patienter med COVID-19.  

- Hvert minut bliver brugt til forberedelser, og vi holder øje med den nye viden, der hele tiden kommer. For det er jo nyt, og det er nyt for os allesammen, siger hun.