Landslæge om Ilulissat: Vi har talt med alle, som potentielt kunne være smittet

Henrik L. Hansen har en skarp opfordring til dem, der kommer rejsende til Grønland fra Danmark.
- Vi ser meget roligt på situationen i Ilulissat, fordi de tilrejsende har fulgt karantænebestemmelserne nøje, og der er intet der tyder på, at der er nogen ukendte, der har været udsat for smitte, siger Henrik L. Hansen. Foto © : KNR / Malik Brøns
21. december 2020 13:59

En lille bombe landede søndag aften i Ilulissat.

Seks personer, der ankom til Grønland den 15 og 16. december, blev nemlig konstateret smittet med covid-19 i går.

Alle seks blev testet positive, da de blev retestet fem dage efter ankomst. 

Men i dag er der styr på situationen, siger landslæge Henrik L. Hansen.

- Det er gået rigtig godt med smittesporingen. Politiet var straks i gang med at tale med de tilrejsende og fik fat i dem alle sammen, siger Henrik L. Hansen.

- Vi ser meget roligt på situationen i Ilulissat, fordi de tilrejsende har fulgt karantænebestemmelserne nøje, og der er intet der tyder på, at der er nogen ukendte, der har været udsat for smitte.  

LÆS OGSÅ Borgmester om seks smittede i Ilulissat: Det er under kontrol

De seks personer er delt op i tre grupper: En familie på tre personer, hvor to af dem er rejst ind i Ilulissat.

To andre, der rejste sammen, er også smittede.

Den sjette er også rejst ind i Grønland sammen med en anden person, men den anden person er ikke smittet med covid-19.

- Det er fuldstændig tilfældigt at det alle er i Ilulissat, siger landslægen. 

Alle, som kan være muligt smittet, er blevet kontaktet

Lige nu er der intet nyt om de smittede, siger landslægen, men enkelte af dem har "beskedne symptomer", siger han.

For at få styr på smittekæden havde politiet og Landslægeembedet travlt med at opspore, hvem de smittede havde været i kontakt med.

Også taxachaufførerne som kørte dem hjem efter ankomst til byen.

- Der er ikke noget som helst, der tyder på, at de har været sammen med andre end de taxachauffører, de har kørt med, og dem har vi fået fat i. De bliver også testet, siger landslægen.

Selvom det kan være bekymrende som borger i Ilulissat, maner landslægen til ro. Lad være med at bede om en covid-19- test, medmindre du har symptomer, siger han.

LÆS OGSÅ Ilulissat: Seks personer er testet positive med Covid-19

- Vi har talt med alle, som har været muligt smittet. Det betyder også, at det ikke nytter noget nu, hvis alle gerne vil testes og  ikke har noget med sagen at gøre. Fordi det er der ikke kapacitet til, og vi skal bruge ressourcerne til at teste de rigtige.

- Det er klart, at hvis man er syg i Ilulissat på nuværende tidspunkt og har symptomer som kan være forenelige med covid-19, så skal man ringe til sundhedsvæsenet. Sundhedsvæsenet vil så vurdere, om det er sandsynligt, at man kan være smittet, og i så fald bliver man testet.

Pas på i Danmark før du rejser til Grønland

Landslægen opfordrer alle indrejsende til Grønland om at passe på, allerede to uger inden indrejse til Kangerlussuaq. Også selvom testen viser negativ fem dage før afrejsen.

- Med det smittepres der er i Danmark, så er der en stor risiko for, at man når at blive smittet, inden man rejser, siger landslægen.

- Det helt afgørende er, at man i to uger før man rejser, er meget forsigtig og så vidt muligt holder sig selv i hjemmekarantæne.