Landslæge om abekopper: Der kommer formentlig flere smittede 

Der er ingen vaccine mod abekopper i Grønland endnu. I går blev de første to smittede registereret i landet.
Risikoen for smitte er ikke knyttet til køn eller seksualitet, men der er set særligt mange tilfælde af smitte verden over i gruppen af mænd, der har haft sex med mænd. Foto © : Scanpix
10. august 2022 12:07

I går blev to tilfælde af abekopper for første gang registreret i Grønland. Det er to civile medarbejdere på Pituffik-basen, der er smittet. 

Den ene af de smittede er rejst ind i Grønland fra udlandet og har smittet den anden, siger landslæge Henrik L. Hansen til KNR. 

De to er isolerede og har ikke været andre steder i landet. Ud fra de oplysninger, som der er nu, er der ingen nære kontakter, som kan være blevet smittet.

Hvad er symptomer på abekopper?

Symptomer på abekopper er små blærer, som kan minde om skoldkopper. 

Sygdommen begynder ofte med en sygdomsfølelse med kulderystelser, feber, hovedpine, muskelsmerter og træthed. 

Der er ofte blærer omkring kønsorganerne og endetarm.

Sygdommen varer normalt omkring to til fire uger og går for de fleste over af sig selv. Sygdommen er for langt de fleste ikke alvorlig, men kan medføre smerter, særlig ved udslæt i og omkring endetarmen. Den kan også give ar, når blærerne heler.

Kilde: Sundhedstyrelsen
 

- Men vi må erkende, at sygdommen nu har spredt sig så meget udenfor Grønland, at det formentlig ikke er de sidste smittetilfælde, der kommer her. Flere vil rejse ind i landet med abekopper i den nærmeste fremtid, siger landslægen. 

Hvordan skal smitten inddæmmes? 

- Vi undersøger, hvem der er nære kontakter til en smittet. De nære kontakter får vi fat i, inden de smitter andre, siger Henrik L. Hansen. 

- Strategien er, at vi helst skal finde nye tilfælde hurtigst muligt. Folk, der har symptomer på abekopper, og som ved, at de har været udsat for smitte, skal henvende sig til sundhedsvæsenet hurtigst muligt, siger landslæge Henrik L. Hansen.

Ingen vacciner i Grønland - endnu

I Danmark er der registreret 129 tilfælde af abekopper hos mænd, der har haft sex med mænd.

Sundhedsstyrelsen i Danmark har indtil nu kun vaccineret nære kontakter til smittede - men i går udvidede styrelsen målgruppen. Mænd, der har sex med mænd og har skiftende partnere får nu også tilbudt vaccinen. 

LÆS OGSÅ Fundet i Grønland: To er smittet med abekopper på Pituffik

Endnu er der ingen planer om vaccine her i landet. 

- Vi har mulighed for meget hurtigt at få vacciner til Grønland. Men om vi kan finde målgruppen, og om folk i den er interesseret i at blive vaccineret, det ved vi ikke på nuværende tidspunkt, siger Henrik L. Hansen. 

Kondom er ikke nok

Smitte sker ved nær kontakt. Det kan være sex, eller når folk sover i samme seng. 

Skal vi frygte smitte?

- Nej, det mener jeg bestemt ikke. Det er kun personer, som har en særlig risikoadfærd - det vil sige, at de har sex med ukendte personer, som kan være smittet med abekopper. Specielt personer, der kommer fra udlandet, siger landslægen.

- Det betyder, hvis man ikke har sådan en risikoadfærd, så er der heller ikke nogen risiko for at blive smittet med abekopper. Så befolkningen i al almindelighed behøves ikke at være betænkelig ved abekopper, siger landslægen.

Risikoen for smitte er ikke knyttet til køn eller seksualitet, men der er set særligt mange tilfælde af smitte verden over i gruppen af mænd, der har haft sex med mænd.

- Det er fuldstændig korrekt, at det er mest er i gruppen af mænd, der har sex med mænd, at der er registreret smitte. Det kan sagtens smitte mellem andre også, siger landslægen. 

- Kondom er ikke nok. Det nedsætter risikoen, men det er ikke tilstrækkeligt. Abekopper er også på huden, så det kan smitte ved tæt hudkontakt. 

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har erklæret udbruddet af abekopper for en global sundhedskrise, som er organisationens højeste alarmberedskab