Landslæge forventer færre vacciner: 100.000 færre doser leveres til Danmark

Pfizer/BioNTech kan ikke levere så mange vacciner som forventet. Landslæge forventer, at der også kommer færre vacciner til Grønland.
Faldet svarer til, at 42.000-50.000 færre personer end planlagt kan blive vaccineret i første kvartal, da hver person skal have to doser. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Christine Hyldal, Ritzau
20. januar 2021 11:01

Danmark vil ikke få så mange vacciner som forventet af Pfizer/BioNTech i første kvartal.

Der vil være en nedgang på antallet af leverede doser på 85.000-100.000. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) på sin hjemmeside.

Der er tale om en nedgang på cirka ti procent i antallet af leverede vaccinedoser i forhold til den oprindelige forventning.
Faldet svarer til, at 42.000-50.000 færre personer end planlagt kan blive vaccineret i første kvartal, da hver person skal have to doser.

LÆS OGSÅ Sundhedsvæsenet: Stop med at ringe om coronavacciner

Og det kommer sandsynligvis også til at påvirke vaccinerne i Grønland, siger landslæge Henrik L. Hansen til KNR:

- Vi må forvente, at vi får en tilsvarende færre mængde vacciner, siger han.

Vacciner i Grønland

I den første sending vacciner var der 1305 doser. 

402 vacciner blev sendt til Ilulissat og 903 blev brugt i Nuuk.

Frontpersonale i sundhedsvæsenet fik 396, frontpersonale på plejehjem 133 og ældre borgere, plejehjemsbeboere samt personer med særlige lidelser 776.

- Men vi har endnu ikke fået den danske distributionsplan, og dermed kan jeg heller ikke sige, hvordan det præcist kommer til at påvirke os her i landet. 

Grønland modtog den første sending vacciner fra Pfizer/BioNTech i uge 1. 

Doserne blev givet til 1.305 personer i især Nuuk og Ilulissat.

Anden sending af vacciner ankom i sidste uge, og de blev givet til borgere og frontpersonale i sundhedsvæsenet i Qaqortoq, Aasiaat og Sisimiut.

Der var 975 doser i anden sending - og det svarer til, at 1300 mennesker kan blive vaccineret som i første sending.  

Hvornår den tredje sending kommer, ved landslægen ikke endnu. Hvor mange vacciner der er i den sending, vides heller ikke. 

Halvt så mange doser

I sidste uge meldte Pfizer/BioNTech ud, at der ville komme færre vacciner i denne uge til Danmark på grund af en ombygning på Pfizers fabrik i Belgien.

For Danmark betyder det, at der i denne uge kommer 30-35.000 doser, hvilket svarer til omkring en halvering i forhold til det forventede.

LÆS OGSÅ Landslægen svarer på Facebook-spørgsmål: Vaccinen giver et mildere sygdomsforløb

Ole Jensen er vicedirektør i Statens Serum Institut. Han fortæller, at der både hos de danske sundhedsmyndigheder og på EU-niveau bliver arbejdet på at få Pfizer til at levere som lovet.

- Vi gør alt, hvad vi kan. Vi er i tæt dialog med Pfizer, hvor vi arbejder på at få de vacciner, vi er stillet i udsigt, siger Ole Jensen.

Prioriterer anderledes

Hos Statens Serum Institut kalder vicedirektør Ole Jensen det problematisk, at Pfizer ikke leverer som lovet.

- Det er rigtig uheldigt, fordi vi står et meget vigtigt sted i epidemien, hvor det gælder om at komme i gang med vaccinationerne, og så er det et problem, at vi kan færdigvaccinere 50.000 færre med to doser end planlagt i første kvartal, siger Ole Jensen, der er vicedirektør hos Statens Serum Institut.

Sundhedsstyrelsen oplyste tirsdag, at man må prioritere vaccinerne anderledes på grund af de færre leverancer.

Det betyder, at man i denne uge vil prioritere at give stik nummer to til beboere på plejehjem samt prioritere ældre borgere, som allerede nu har bestilt tid til første stik i denne uge.