Chef for cybersikkerhed: - Jeg bruger 100 forskellige passwords

Lad være med kun at bruge ét password til flere af dine digitale enheder. Sådan lyder opfordringen fra chefen for Center for Cybersikkerhed, der gæstede Grønland i sidste uge. 
Chefen for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen. Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Andreas Wille
15. april 2019 13:15
Versionist Ivik Kristiansen

Forestil dig en tyveknægt, der løber ind i dit hjem og stjæler dine ting. Og som måske endda truer dig med, at du skal betale en stor løsesum for, at du kan få dem tilbage igen.

Det er virkeligheden på internettet, hvor hackere kan skaffe sig adgang til dine personlige oplysninger og afpresse dig bagefter. 

Og hvis man gerne vil undgå det, skal man aldrig bruge det samme password til flere enheder, lyder rådet fra chefen for Center for Cybersikkerhed under den danske efterretningstjeneste, Thomas Lund-Sørensen.

LÆS OGSÅ Grønland er truet af internetspionage

Han har to forslag:

- Jeg anbefaler, at man bruger Passwordmanager. Det er et lille program, man har på sin telefon og sin computer, hvori man kan gemme passwords. Og det har den kæmpe store fordel, at man kan bruge forskellige passwords på alle de hjemmesider, man går ind på, uden selv at behøve at kunne huske dem, siger Thomas Lund-Sørensen. 

Selv bruger han ikke færre end 100 forskellige passwords.

Husk back-up

Forslag fra Center for Cybersikkerhed:

  • Lad være med at genbruge passwords
  • Hold jeres enheder opdateret
  • Tag back-up af de vigtigste data 

Han anbefaler også, at vi ikke har alle vores oplysninger som billeder og vigtige registre gemt på et sted. 

Derfor er det fornuftigt at have sikkerhedskopier af sine filer, siger direktøren.

- Det er en god idé at gemme sine data på en diskette eller på en USB-stick, så de ikke kun ligger et sted, siger han.

Truslen fra hackere er høj, vurderer Center for Cybersikkerhed, Der er ikke lavet en selvstændig vurdering for Grønland, men umiddelbart vurderes trusselsniveauet at være det samme som i Danmark.

Digitaliseringsstyrelsen arbejder for tiden på et lovforslag om cybersikkerhed, der blandt andet kan give mulighed for et samarbejde med Center for Cybersikkerhed.