Chefen for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, har besøgt Selvstyret og andre grønlandske myndigheder for at tale om Cybersikkerhed.Foto: Anton Gundersen Lihn, KNR

Grønland er truet af internetspionage

Truslen om at hackere fra fremmede magter smutter ind ad en digital bagdør i Selvstyret og snuser rundt i grønlandske anliggender, er på niveau med truslen i Danmark. Forskellen i Grønland er, at den vigtige infrastruktur måske er mere sårbar.

Udenlandske hackere forsøger ofte at kigge ind ad brevsprækken og læse med i e-mails, dokumenter og hemmeligheder hos danske myndigheder og virksomheder.

Truslen om spionage er høj og hos Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste oplever man det relativt ofte. Og det samme gælder for Grønland, vurderer chefen Thomas Lund-Sørensen.

- Vi tror grundlæggende, at trusselsbilledet er ens, og der er ingen tvivl om, at der er storpolitisk interesse for Grønland og cyberkriminelle interesser mod Grønland såvel som mod Danmark, siger han.

LÆS OGSÅ Kræfter fra Danmark skal styrke cybersikkerheden i Grønland

Center for Cybersikkerhed har ikke lavet en selvstændig vurdering for Grønland, men umiddelbart vurderes trusselsniveauet altså at være det samme som i Danmark.

Besøgt grønlandske virksomheder

Thomas Lund Sørensen mener dog, at der kan være forskel på, hvor sårbare landene er. I Grønland er det ofte enkelte virksomheder eller myndigheder, der forsyner landet med for eksempel, energi, vand, internet eller gods.

- Hvis man vil ramme Grønland, behøver man kun at ramme en eller to virksomheder, hvorimod man i Danmark måske skal ramme lidt flere, siger han.

LÆS OGSÅ Norsk efterretningstjeneste advarer mod cyberangreb fra Kina og Rusland

- Det skal man være opmærksom på i Grønland, og jeg ved, at især de samfundsvigtige virksomheder i landet har et fokus på det her, siger Thomas Lund-Sørensen.

Center for Cybersikkerhed har i sidste uge besøgt grønlandske myndigheder og virksomheder og været i dialog om sikkerheden i landet.

Digitaliseringsstyrelsen arbejder for tiden på et lovforslag om cybersikkerhed, der blandt andet kan give mulighed for et samarbejde med Center for Cybersikkerhed.

Udover spionage vurderes det, at Grønland også er mål for en anden kategori af hackere: Nemlig kriminelle, der ønsker at presse penge af virksomheder eller private.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt