Naalakkersuisut har fastsat kvoter for narhval og hvidhval

Kvoterne for narhval og hvidhval i 2020 er nu fastsat af Naalakkersuisut uden store ændringer.
Der må fortsat fanges 340 hvidhvaler i Vestgrønland i 2020. Arkivfoto
Skrevet af Merete Lindstrøm
04. januar 2020 11:32

Der må fortsat fanges narhvaler i Østgrønland i 2020 trods anbefalinger om øjeblikkeligt fangststop i en rapport fra NAMMCO.

På et møde den 2. januar har Naalakkersuisut fastlagt kvoter for narhvaler og hvidhvaler. I Østgrønland må der i år fanges 40 narhvaler i Ittoqqortoormiit, hvilket er 10 mindre end i 2019.

I Tasiilaq må der fanges 10 narhvaler, hvilket er seks mindre end sidste år. Som noget nyt må der ikke fanget nogen narhvaler i Kangerlussuaq i 2020.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut bøjer sig og hæver narhvalskvoterne

Narhvalskvoterne har været genstand for diskussion ad flere omgange i 2019. Blandt andet har fangerne i Qaanaq  krævet ekstra kvoter flere gange, og de er blevet bakket op af flere politiske partier. 

I september skrev fire af Inatsisartuts partier til naalakkersuisut for at få hævet narhvalskvoterne i de områder, hvor den var opbrugt. Et af argumenterne var, at der ikke er nogen eller kun meget få alternative indtægtsmuligheder, og at fangerne ligesom alle andre har en familie at forsørge og regninger, der skal betales.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut hæver narhvalskvoten I Ittoqqortoormiit

På den anden side står NAMMCO - Nordatlantisk Havpattedyrs Kommission - og anbefaler et komplet stop for fangst af narhvaler i de tre forvaltningsområder i Østgrønland, fordi man er bange for, at bestandene forsvinder helt med det fangsttryk, der er nu.

I Vestgrønland hæves kvoten i Upernavik med 17 narhvaler og Ilulissat får 14 ekstra. I Uummannaq sænkes kvoten med 14 narhvaler i forhold til 2019.

Kvoten for fangst af hvidhvaler i Vestgrønland bibeholdes på sammenlagt 340 hvaler.

Du kan se fordelingen af kvoterne HER