Rapporten vurderer den samfundsmæssige bæredygtighed i en mulig udvinding af sjældne jordarters metaller i Kvanefjeldet. Arkiv

Længe ventet rapport om Kvanefjeld er afleveret til Selvstyret

Rapporten vurderer, hvordan samfundet bliver påvirket af udvinding af sjældne jordarters metaller i Kvanefjeldet.

Det australske mineralefterforskningsselskab, Greenland Minerals Ltd. har indleveret deres endelige Vurdering af den Samfundsmæssige Bæredygtighed (VSB) på dansk og grønlandsk.

Rapporten vurderer den samfundsmæssige bæredygtighed i en mulig udvinding af sjældne jordarters metaller i Kvanefjeldet. 

- Efter en kvalitetssikring af de sproglige versioner vil rapporten blive præsenteret for Naalakkersuisut, skriver Selvstyret.

Departementet for Erhverv, Energi og Forskning modtog den engelske version af rapporten tidligere i år og meddelte efter behandlingen, at den var klar til at blive forelagt Naalakersuisut, når den grønlandske og danske version blev afleveret.

LÆS OGSÅ GME har afleveret vigtige rapporter om Kvanefjeldsprojektet

Departementet for Erhverv, Energi og Forskning oplyser i øvrigt, at man i februar 2019 har meddelt et andet mineralefterforskningsselskab, Tanbreez, at den engelske version af deres Vurdering af den Samfundsmæssige Bæredygtighed ligeledes vil blive forelagt Naalakkersuisut, når den grønlandske og danske version indsendes til Departementet.

Tanbreez, der også er et australsk selskab, leder ligeledes efter sjældne jordarters metaller. Selskabet har efterforskningstilladelse i de såkaldte Kringlerne, nærmere betegnet Killavaat Alannguat ved Qaqortoq. 

Tanbreez afleverede et udnyttelsesansøgning tilbage i 2012. Ansøgningen blev dog afslået ved modtagelsen, da den ikke var udformet på den måde, som loven kræver det. Den blev dog godkendt i 2013.

Rapporten er endnu ikke offentliggjort, og det har ikke været muligt for KNR at få yderligere oplysninger hos Selvstyret. 

 

Rettelse: Tidligere har det i artiklen fremgået, at Killavaat Alannguat er kendt for at rumme uran men dog i mindre grad.

Det er ikke korrekt, og sætningen er fjernet: Der er ingen klar dokumentation for, at der er uran i det område.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts Efterårssamling



Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt