Kvægavler ved Kuannersuit: Jeg har ingen aftaler med Greenland Minerals

Sofus Frederiksen har 250 kvæg på sin gård i Narsaq. Gården ligger lige ved foden af Kuannersuit, hvor et mineprojekt spøger.
07. februar 2021 19:20

Søndag formiddag kører 57-årige Sofus Frederiksen ud til sin gård ved Narsap Ilua ved foden af Kuannersuit. Han skal fodre sine 250 kvæg - han har nemlig Grønlands største kvægavl. 

For Sofus Frederiksen kan Kuannersuit få stor betydning, fordi gården ligger omkring to kilometer fra det sted, hvor mineselskabet Greenland Minerals vil åbne en mine.

 

Foto © : KNR / Malik Brøns

Billede: Kuannersuit er fjeldet i baggrunden til venstre.

Mineselskabet vil lave en åben mine, og bekymringer om støvforurening truer fremtiden for Sofus Frederiksens gård.

En mulig løsning er, at Greenland Minerals køber Sofus Frederiksens gård, og ifølge selskabet har de holdt uformelle samtaler med Sofus Frederiksen om netop det. 

LÆS OGSÅ GRAFIK: Fra fjeld til fragt - sådan vil GM udvinde uran og sjældne jordarter i Kuannersuit

Mineselskabet regner med at købe gården fra Sofus Frederiksen, men der er ingen aftaler om pris mellem de to.

Sofus Frederiksen har heller ikke regnet på, hvor meget han skal kompenseres for, men det vil han tage til den tid, hvis den kommer, siger han. Han vil heller ikke gætte på, hvor meget han kan få.

- Hvis man har noget, der koster en krone, og man har givet en krone for det, så sælger man det ikke bare for 25 øre, siger han.

Ikke principielt imod projektet

Han er ikke principielt imod projektet, men han er imod det, hvis minen kommer til at være dårligt for miljøet.

Han stoler på politikernes beslutninger, uanset om selskabet får en tilladelse eller ej, siger han.

Indtil videre vil han fokusere på sit kvæg. Hans drøm er, at han selv kan få gårdens regnskab til at gå i plus uden støtte fra Selvstyret.

 

Foto © : KNR / Malik Brøns

 

- Jeg er ikke direkte imod projektet, men jeg har heller ikke så meget viden om det. Der bliver brugt meget tid på at snakke om, hvor farligt det er. Jeg stoler på politikerne. De siger jo selv, at hvis projektet vil få konsekvenser for miljøet og andet, så vil minen ikke åbne, siger kvægavleren.

Hans gård får støtte fra Selvstyret, fordi den er landbrugserhverv. Det vil han gerne væk fra, og ifølge ham er han to år fra at være en kvægavler, der ikke behøver økonomisk støtte.

LÆS OGSÅ Borgmester siger nej til syreanlæg ved Kuannersuit

Der er dog også lige et mineprojekt, der stirrer ham lige i ansigtet hver dag. Mineprojektet truer gårdens fremtid, og hvis Greenland Minerals får lov til at udvinde mineraler ved Kuannersuit, så vil han ikke starte op igen et andet sted. Det synes han, at han er for gammel til.

- Hvis jeg var ung, så havde jeg kræfter til at starte et andet sted, men nu er jeg ikke ung længere, og jeg regner ikke med, at jeg bare flytter et andet sted og starter om igen, siger Sofus Frederiksen.

Han startede i landbruget i 1997 i Sydgrønland. Han har passet får gennem sin ungdom, men i 2004 fik han tre køer.

Han fik en idé om at være kvægavler og arbejde videre med det. Det er vokset til en bestand på omkring 250 i dag, og sidste år sendte han 58 køer til slagteriet.

Fåreavlere bekymret

De Samvirkende Fåreholderforinger, SPS, er imod mineprojektet ved Kuannersuit.

Der er ikke fåreavlere i selve Narsaq, men ved fjordene omkring Narsaq render både får og landmænd rundt på deres gårde.

Fåreavlerne er blandt andet bekymret for, at støv fra minen kan blive spredt ud til fåreavlerne. Det siger formand for SPS, fåreholderforeningen, Lars Nielsen.  

- De kan nok ikke sætte grænser for støvet og hvor langt det kan række, siger han.

Foreningen forsøger stadig at læse og forstå Greenland Minerals’ rapporter om mineprojektet, derfor har Lars Nielsen svært ved at spå, hvad konsekvenserne kan være for fåreavlerne, hvis en mine bliver åbnet ved Kuannersuit.  

- Vi har stadig begrænsede informationer om det. Der er hundredvis af sider i det meget tunge læsemateriale fra Greenland Minerals. Vi er stadig i gang med at læse det.

Fåreholderforeningen har omkring 70 medlemmer.