Kuupik og Helle affejer Løkke

Der var kun hovedrysten fra Grønlands og Danmark regeringsledere, da de i går forholdt sig til den tidligere statsminister Lars Løkkes udmeldinger om Grønlands råstofudvikling.
Skrevet af Martine Lind Krebs
11. januar 2013 08:01

- Tag en time out og brug tiden til at oprette et fælles privat-offentligt udvindingsselskab. Sådan lød den overraskende melding fra Venstres formand og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen i går. Men forslaget fik en kold skulder fra både Kuupik V. Kleist og Helle Thorning-Schmidt på et pressemøde.

- Det kan godt undre mig, at Lars Løkke kommer med sådan en melding. Jeg har ikke snakket med ham selv, men jeg tror jeg har behov for en samtale med ham om det, lød det fra Kuupik V. Kleist.

- Vi har ikke nogen interesse i, at hverken den danske regering eller den grønlandske regering finansierer aktiviteterne på den måde. Vi har i forvejen erhversvudviklingsselskaber, der er med til at hjælpe nye initiativer i gang. Men på det her felt skal det gøres klart, at alle selskaber – uanset hvor de kommer fra, på lige fod kan investere på kommercielle vilkår – selvsagt også danske virksomheder, sagde han.

Også statsministeren var undrende over for Løkkes udmelding: - Det virker som om Lars Løkke er kommet lidt langt væk fra statsministerstolen. Venstre sad i regering, da man vedtog selvstyreloven. Og hvis man én gang har sagt ja til selvstyreloven, så kan det forekomme meget besynderligt, at man nu skifter spor i den debat, Statsministeren kalder storskalaloven for den første store sag, hvor Selvstyreloven skal testes i praksis.

- Og der ville det klæde Venstre i udgangspunktet at bakke op og i udgangspunktet at respektere de ønsker, grønlænderne har. Den grønlandske storskalalov kræver en ændring i udlændingeparagrafferne, som skal gennem det grønlandske folketing.

Indtil videre har Dansk Folkeparti og Enhedslisten meldt ud, at de vil stemme nej. Regeringen er altså afhængig af at et eller flere partier fra oppositionen stemmer for, når forslaget bliver fremsat til foråret. Det største af oppositionspartierne, Venstre, vil ikke tage stilling, før de har læst lovforslaget, men gårsdagens udmelding tyder altså på, at det kan blive svært for Grønland og den danske regering at mønstre et flertal.

En større delegation fra Naalakkersuisut er lige nu på besøg i Danmark. Her skal de blandt andre på charmeoffensiv hos de danske partiledere. Ønsket er at skabe så bredt et flertal som muligt, men indtil videre mangler der 10 mandater blandt folketingsmedlemmerne for overhovedet at skabe et flertal for lovændringen.