Kuupik kæmper imod partifællernes anbefaling

Bølgerne går højt på IAs igangværende landsmøde, efter partiets Inatsisartut-gruppe forleden gav sin fulde støtte til Narsarsuaqs kandidatur til den kommende Arktisk Kommando.
Skrevet af Mads Fisker
26. juni 2011 15:18

For lokalpolitiske interesser kolliderer med klare ønsker til blandt andet fremtidens indenlandske infrastruktur, synes partitoppen at mene. Her har formand Kuupik Kleist længe kaldt Nuuk for det naturlige hjemsted for kommandoen. Det rapporterer sermitsiaq.ag.

Men politisk ordfører Aqqaluaq B. Egede, der selv er fra Sydgrønland og som er ophavsmand til Inatsisartut-gruppens opbakning til Narsarsuaq, giver på landsmødet på vegne af en enig trafikarbejdsgruppe igen udtryk for, at en placering i Narsarsuaq er at foretrække, blandt andet fordi det vil styrke eksistensgrundlaget for bygdens truede atlantlufthavn.

I Transportkommissions nylige betænkning anbefales en lukning af lufthavnen, der i stedet skal ligge i Qaqortoq. Og ifølge Kuupik Kleist er det fuldstændig urealistisk, at der kan drives to lufthavne så tæt ved hinanden. Blandt andet af den grund vil han have IAs trafik-arbejdsgruppes anbefaling af Arktisk Kommando i Narsarsuaq skrevet ud af landsmødets konklusioner, skriver sermitsiaq.ag.
 
Partiets formand har på mødet understreget, at det er på tide, at infrastrukturen her i landet kommer til at basere sig på den grønlandske befolknings behov og ikke  forbliver dikteret af amerikanernes behov under 2. Verdenskrig, hvor lufthavnene i både Kangerlussuaq og Narsarsuaq har sit ophav.

Det er uanset ene og alene fra dansk side, at efterårets endelige afgørelse af den kommende arktiske kommandos placering skal træffes af regeringen i samarbejde med det brede forsvarsforligs parter i Folketinget. En rapport fra en arbejdsgruppe nedsat af Forsvarsministeriet gjorde forleden klart, at Nuuk ud fra et rent økonomisk perspektiv står stærkest af de tre tilbageværende kandidater.