BILLEDER: Kunstnere sætter spot på sårbar minoritet i ny lysinstallation

En af de kendteste statuer med grønlandsk islæt i København får for tiden en helt ny dimension, når mørket falder på.
Skrevet af Karsten Sommer
06. februar 2019 16:55

I det meste af februar afholdes der nemlig i København "Copenhagen Light Festival" - hvor kendte bygninger som Børsen og Christiansborg forvandles ved hjælp af lysinstallationer.

Det unge, dansk-grønlandske kunstnerkollektiv, SIIKU, har til gengæld valgt at ”disrupte” - eller forvandle - det velkendte Grønlandsmonument på Christianshavns Torv.

Torvets grønlandske fangerstatue, som til daglig er samlingspunkt for mange udsatte grønlændere i København, er således om aftenen indpakket i en hvid konstruktion med lysende kanter, og fangeren selv er indrammet i en dynamisk cirkel af lys.

Skal skabe en følelse af styrke og stolthed

Lyskunstinstallationen bliver kaldt Inuit Nutaat - "Nye inuit" - og er skabt af SIIKU - bestående af kunstnerne Rasmus Nielsen og David H. Péronard.

Ifølge dem selv anvender de Svend Rathsacks Grønlandsmonument på Christianshavns Torv for at skabe forståelse, flytte fordomme og skabe en følelse af styrke og stolthed for den sårbare minoritet på torvet, skriver de i en pressemeddelelse.

Inuit Nutaat er skabt af SIIKU i samarbejde med Det Grønlandske Hus i København og Nordatlantens Brygge, med støtte fra en række fonde.

Man kan se mere om kunstnernes arbejde på hjemmesiden siiku.dk.