Kujalleq lokker med højere løn

Det skal være nemmere for de mindre byer og yderområder uden for Nuuk at hyre kvalificerede medarbejdere. Især socialrådgivere og folkeskolelærere.
23. juli 2016 14:36

Det mener kommune Kujalleq, som derfor har rettet en officiel henvendelse til Finansdepartementet.

Her vil kommunen have departementet til at udbygge overenskomsterne ved de igangværende forhandlinger, så kommunen får mulighed for at lokke kvalificerede medarbejdere til Sydgrønland med særlige goder:

- Og der ved vi jo godt alle sammen, at en højere løn og andre goder kan være med til at tiltrække arbjedskraften, siger Simon Simonsen, der er viceborgmester i Kommune Kujalleq.

Men i dag må kommunerne ikke give mere, end der står i overenskomsterne, siger han:

- Der er en lovgivning, der står og bremser for det.

 

Bedre og attraktive boliger

Men det skal der altså laves om på, siger Simon Simonsen, som også peger på, at lokkemad til særligt attraktive medarbejdere kan være en attraktiv bolig:

- Det er jo nok forskelligt, hvordan man definerer det. Men det kan jo være et hus, der blev tilbudt som bolig. 

En del af en lønpakke kan også være en medarbejderbonus, som bliver udbetalt, når man rejser igen. Eller et stedtillæg for ansatte, der arbejder uden for Nuuk, siger Simon Simonsen.

- For hvis de politiske forventninger om at styrke borgernes retssikkerhed skal realiseres - skriver kommunen blandt andet til Finansdepartementet - så er det afgørende nødvendigt, at der gennemføres så store forbedringer i løn- og ansættelsesvilkår, at kommunerne uden for hovedstaden også kan konkurrere med Nuuk om at få det nødvendige personale.  

 

Læs også Vi kan ikke vente på socialrådgiverne

Læs også Ny socialchef på plads i Kujalleq

 

Tavs om lønstigninger

Men hvor meget mere i løn mener kommunen så, der skal til for at socialrådgivere og folkeskolelærere og andre nødvendige medarbejdere lader sig lokke til Kommune Kujalleq:

-  Så langt er vi ikke nået endnu, siger viceborgmester Simon Simonsen, som ikke vil sige mere.

Heller ikke selv om kommunen får meget få ansøgninger til de opslåede stillinger og nogle gange slet ingen, samtidig med at kommunen står med et meget alvorligt problem med manglende socialrådgivere:

- Det kan jeg ikke kommentere på stående fod, da jeg ikke har været så meget inde i sagen.

Er det ikke en politisk afgørelse, hvor meget I er parat til at give?

- Jo, der er tale om en politisk henvendelse. Men hvordan de forskellige beregninger ser ud, har jeg ikke været inde om endnu. Det er embedsmændene, der forberededer vores oplæg.

Kommune Kujalleq lægger nu maksimalt pres på Naalakkersuisut med henvisning til koalitionens ansvar for at gennemføre klare forbedringer i lovgivningen, der kan afhjælpe de massive rekrutteringsproblemer.

- Vi håber på, at der er velvilje hos Naalakkersuisut, så de kan vise, at de gerne vil være med til at rette op på det, siger Simon Simonsen. 

 

Læs også Kræver ekstraordinær hjælp til børnene