Kronik: Grønland HAR været koloni

Debatten om, hvorvidt Grønland har været en koloni under Danmark eller ej fortsætter.
Foto © : wikitravel.org
28. maj 2015 09:34

Denne gang er det Inge Høst Seiding, ph.d. i Kultur- og Samfundshistorie fra Ilimatusarfik og Søren Rud, der er ph.d. i Historie fra Københavns Universitet, der understreger i en kronik i Jyllands-Posten, at Grønland HAR været en koloni under Danmark i klassisk forstand.

Det viser bl.a. en bog fra 1930, som tidligere statsminister Stauning skrev. Her betegner han Grønland som “Danmarks eneste koloni” og beskriver, hvordan han oplever, at inuit gør fremskridt for at blive en del af ‘udviklingen’, skriver de to skribenter.

LÆS OGSÅ Kim Leine: Kjærgaard mangler argumentation

Også de danske myndigheders behandling og ophøjethed over for det grønlandske folk viser, at Danmark betragtede Grønland som en koloni ind til 1953, mener Inge Høst Seiding og Søren Rud.

Hele debatten om, hvorvidt Grønland har været en koloni eller ej, er sat i gang af bl.a. historiker Thorkild Kjærgaard fra Ilisimatusarfik, der har kritiseret Forsoningskommissionen, da han mener, at Grønland aldrig har været en koloni. Også chefredaktør for Politiken, Bo Lidegaard, har udtalt, at han ikke mener, Grønland har været en koloni i klassisk forstand.

LÆS OGSÅ Lektor på Ilisimatusarfik: Forsoningskommissionen "ren folkekomedie"