Foto: Jonas Fievé

Kritikken hagler ned over Aqqalu Jerimiassen

Det er efterhånden et mindretal i Inatsisartut, der ikke kritiserer Naalakkersuisoq for Erhverv og Energi for hans udtalelser om klimaforandringer i denne uge.

Både Demokraternes Steen Lynge og flere medlemmer af  Inuit Ataqatigiit herunder også formand Muté B. Egede har udtalt skarp kritik af Naalakkersuisoq Aqqalu Jerimiassen. Og nu bakker Partii Naleraq op om krittikken.

LÆS OGSÅ Sofia Geisler kigger langt efter tilliden til Naalakkersuisoq

Kritikken kommer efter Aqqalu Jerimiassens udtalelser den forgangne uge til Sermitsiaq.ag om, at klimaforandringerne ikke er menneskeskabte.

Steen Lynge har udtalt til Sermitsiaq.ag, at udtalelsen fra Naalakkersuisoq skader Grønlands troværdighed i udlandet, og det bakker Partii Naleraq op om, siger medlem af Inatsisartut, Pele Broberg.

- Når der kommer en udmelding fra en erhvervs- og handelsminister som den der også står i Ingeniøren om at han går imod den konsensus der er blandt 97 procent af forskerne, så stiller det vores land i en kattepine, der ikke er nem at komme ud af, siger han.

LÆS OGSÅ Jeg tror ikke på global opvarmning som sådan

Det handler også om, at Grønland forsøger at være foregangsland i at sikre opmærksomhed på de klimaforandringer, der skaber problemer for den oprindelige befolkning i Arktis. Hvis ministeren for området ikke mener, at vi mennesker kan gøre noget ved det, så har vi et forklaringsproblem, mener Pele Broberg.

- Problemet er, at så har Naalakkersuisut svært ved at gå rundt til andre folkeslag og bede dem kæmpe for at bekæmpe det (klimaforandringerne red.), siger han.

Aqqalu Jerimiassen har efter sin første udtalelse præciseret, at han sagde det som privatperson og ikke som Naalakkersuisoq. Men den køber kritikerne ikke.

- Han er Naalakkersuisoq, og det er et fuldtidsjob som man varetager firetyve - syv, siger Pele Broberg.

LÆS OGSÅ Aaja kalder naalakkersuisoqs klima-skepsis dybt useriøst

Formanden for Inuit Ataqatigiit Muté Borup Egede siger til KNR, at IA bakker fuld op om Demokraternes kritik og Pele Brobergs pointe om, at man ikke kan tage sin arbejdskasket af og på, som det passer en, når man sidder i Naalakkersuisut.

- Sådan gebærder man sig ikke som Naalakkersuisoq. Det er jo ikke muligt at skelne mellem, hvornår han er privatperson, og hvornår han er Naalakkersuisoq, siger Muté Borup Egede. 

 

 

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt