- Jeg kan ikke acceptere, at du i dit ordførerindlæg har sagt, at Aasiaat er en kedelig by, sagde Peter Olsen (IA).Foto: KNR / Malik Brøns

Kritik og afbrydelser: Peter Olsen får en næse af Siumut i ophedet debat

Peter Olsen måtte sige undskyld og trække sine ord tilbage under en heftig debat onsdag. Han forsøgte at forsvare hans egen hjemby, Aasiaat.

Naalakkersuisoq for uddannelse Peter Olsen (IA) har fået en lang næse af Doris J. Jensen (S) og oppositionen.

Stemningen sent onsdag eftermiddag blev nemlig bitter i Inatsisartut-salen. Faktisk nærmede det sig til en mistillidsdagsorden mod naalakkersuisoq for uddannelse fra oppositionen. Men det skete ikke.

Inatsisartut behandlede et forslag fra Siumut. Forslaget handlede om, at Naalakkersuisut skal undersøge hvad der skal til, for at gøre det muligt at tage en gymnasiel uddannelse i Ilulissat, uden at det går udover gymnasiet i Aasiaat. 

Alle partier var enige om, at forslaget skulle viderebehandles i uddannelsesudvalget.

Men naalakkersuisoq for uddannelse, Peter Olsen fra Aasiaat, vil ikke se et campus i Ilulissat. Han vil helst have, at forslaget bliver forkastet.

I må selv finde pengene

Ved talerstolen forklarede Peter Olsen, at det vil være for dyrt at etablere et campus i Ilulissat:

- Hvis I vil etablere et campus i Ilulissat, så skal I også finde en halv milliard, derudover skal vi også tænkte på, at I gerne vil have, at Qaqortoq skal have en ny lufthavn. Det har i godkendt, og jeg ved, at I skal ud og finde mindst 414 millioner til det. Det håber jeg selvfølgelig, at I finder.

- Vi ved også at lufthavnene i Nuuk og Ilulissat kommer til at kræve 900 millioner mere, og så skal der også etableres og udvides vandkraftværker i Nuuk, Qasigiannguit og Aasiaat, som kommer til at koste flere milliarder.

- Og så er der nogen, som ønsker, at jern og metalskolen skal flyttes fra Nuuk til Sisimiut. Det koster også mange penge. Derfor håber jeg, at alle de forestillinger og drømme kan blive til en realitet, men I er også nødt til at pege på, hvor pengene skal komme fra.

Siumuts Vivian Motzfeldt blev forbavset over Peter Olsen og mente, at han var gået for vidt.

- Jeg er meget forvirret. Naalakkersuisut skal arbejde på baggrund af Inatsisartuts beslutninger. Jeg mener, at vi skal behandle emnet med imødekommenhed her i salen. Lige nu peger du på områder, som du ikke er ansvarlig for og siger til os, at vi skal gøre sådan og sådan. Det, synes jeg, ikke er på sin plads, sagde hun.

Peter Olsen svarede, at han ikke vidste, hvad han skulle sige til det. Han mente, at han bare har påpeget, at man ikke skal tage en beslutning hen over kommunerne og uddannelsesstederne, og at det kan være dyrt.

Næstformand forsøgte at afbryde Peter Olsen

Nivi Olsen kom efterfølgende med en bemærkning til Peter Olsen.

- Det virker som om, at du kun vil kigge på forhindringerne. Jeg synes også, at det er utroligt, når du nævner, hvor pengene skal komme fra. Da du var medlem af Inatsisartut, kan jeg huske, at du selv har sagt, at det er Naalakkersuisut, som skal have hovedpine over, hvor penge skal komme fra.

Det fik Peter Olsen til at svare bittert tilbage:

- Jeg kan ikke acceptere, at du i dit ordførerindlæg har sagt, at Aasiaat er en kedelig by.

Han henviser til, at Nivi Olsen tidligere i debatten sagde, at de unge ilumiarmiutter hellere vil studere i Ilulissat end i Aasiaat. 

Mens Peter Olsen snakkede, forsøgte næstformand i Inatsisartut og mødeleder Jess Svane (S) at afbryde ham. Men Peter Olsen stoppede ikke til trods for, at Jess Svane ringede med klokken og bad ham stoppe.

Naalakkersuisoq afsluttede først sin sætning, før han stoppede med at tale.  

- Debatten skal ikke handle om at svare grimt tilbage, sagde Jess Svane.

Peter Olsen underskyldte og sagde, at han trak sine ord tilbage.

Det gav anledning til en pause, mente Jess Svane.

Doris J. Jensen giver en lang næse

Efter pausen, kom Doris J. Jensen op på talerstolen for at kritisere Peter Olsen:

- Til dette møde kunne vi se, hvor lidt respekt der er til Inatsisartut fra Naalakkersuisut.

- Flere gange kom der forkerte oplysninger, og der var dårlig opførsel mod medlemmer af Inatsisartut, men vi vil gerne fra oppositionen vise god opførsel. Vi synes heller ikke, at vi skal vælte nogen nu. Men vi ønsker, at man viser gensidig respekt her.

- Derfor sender vi en meget lang næse fra oppositionen.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt