Kriminelle har elendige forhold

Europarådets komité til forebyggelse af Tortur og Umenneskelig eller Nedværdigende Behandling eller Straf, har været ude og kritisere den danske justitsminister, for blandt andet, de indsattes dårlige forhold på anstalten i Nuuk.
Skrevet af Jette Andersen, Ritzau
23. januar 2013 12:38

Justitsminister Morten Bødskov måtte i dag tage mod kritik fra Europarådets komité til forebyggelse af Tortur og Umenneskelig eller Nedværdigende Behandling eller Straf, om blandt andet de dårlige forhold for de indsatte i anstalten i Nuuk. Det kræver forbedringer for de grønlandske fanger.

Så Morten Bødskov har været ude og sige, at arbejdet med at opføre et nyt fængsel i Nuuk allerede er i gang.

- Jeg er opmærksom på de kritikpunkter, der rejses af komitéen, blandt andet om opførelse af en ny anstalt i Nuuk. Jeg kan dog allerede nu sige, at arbejdet med at opføre en ny anstalt allerede er i gang og forventes at være afsluttet i 2017, siger justitsministeren.

Ud over den generelle kritik af forholdene i Nuuk sætter Europarådet blandt andet også fingeren på, at en kvindelig fange afsonede sammen med mænd, og at en 17-årig afsonede i en celle, der lignede en isolationscelle.

Desuden påpegede de også behov for psykologisk støtte til indsatte og en strategi for narko- og alkoholafvænning.

Her oplyser Morten Bødskov, at der som led i den politiske aftale om Kriminalforsorgen mellem regeringen, Enhedslisten, Liberal Alliance og De Konservative fra november 2012 blev afsat 14 millioner kroner ekstra til den grønlandske kriminalforsorg.

Fængslet i Nuuk, der skal opføres på lufthavnsvejen, skal være på 8.000 kvadratmeter, der skal huse 76 indsatte i forskellige sikkerhedsniveauer.

Kriminalforsorgen har præciseret, at byggeriet også skal huse lokaler, hvor de indsatte kan arbejde, modtage besøg, dyrke fritidsaktiviteter samt et afsnit til administration, teknik og sikkerhedsmæssige anlæg. Fængslet skal være indhegnet, og den lukkede afdeling skal være omkranset af en ringmur. Byggeriet kommer til at koste den danske stat 347 millioner kroner.