Kræftfremkaldende gas siver ind i de grønlandske hjem

En radioaktiv gas forurener indeklimaet i mange grønlandske huse og truer børn og voksne på helbredet. Et nyt forskningsprojekt skal se nærmere på problemet.
Ifølge en undersøgelse fra 2003 og 2004 har mere end halvdelen af husene i Narsaq har et højt niveau af radon indendørs. Foto © : Christine Hyldal/KNR
03. august 2022 16:25

Den grønlandske undergrund gemmer på store mængder af den radioaktive gas, radon.

Længe har permafrosten holdt store dele af gassen tilbage, men i takt med at temperaturen stiger og jorden tør, er det sandsynligt, at mere radon vil ende inde i de grønlandske hjem.


Violeta Hansen, der skal lede forskningsprojektet, håber, at mange private vil åbne deres hjem, så forskerne kan blive klogere på, hvor udbredt radon er i Grønland.

- Vi ved, at radon er en af de primære årsager til lungekræft. Undersøgelser viser, at risikoen for lungekræft stiger med omkring 16 procent per 100 Bq per kubikmeter, siger Violeta Hansen.

Violeta Hansen er seniorrådgiver ved Aarhus Universitet og leder det forskningsprojektet, som i fremtiden skal se nærmere på, hvordan klimaforandringer påvirker optøning af permafrosten, og hvad det betyder for udslippet af radon og menneskers sundhed i Arktis.

Narsaq springer grænseværdierne

Radon er allerede et velkendt problem i Grønland.

Sammen med Asiaq har Aarhus Universitet set nærmere på 459 radonmålinger fra 2003 og 2004. De mange målinger er lavet i 257 parcel- og dobbelthuse i Nuuk, Narsaq og Qaqortoq.

Tallene viser, at der særligt i Narsaq er høje koncentrationer af radon. Her ligger den gennemsnitlige indendørs koncentration af radon på 139.0 Bq per kubikmeter og varierer fra 24-1921 Bq per kubikmeter.

LÆS OGSÅ Radon i sydgrønlandske huse

Hermed ligger niveauerne i Narsaq langt over Verdenssundhedsorganisationens (WHO) grænseværdi på 100 Bq per kubikmeter.

- Radonkoncentrationerne i Narsaq er højere end på blandt andet Island og i de fleste europæiske lande. De højere niveauer i Narsaq afspejler den lokale geologi, som indeholder uran, thorium og radium, forklarer Violeta Hansen.

I Qaqortoq blev der målt et gennemsnitligt radonniveau på 42.1 Bq per kubikmeter, mens niveauet var nede på 10.5 Bq per kubikmeter i Nuuk.

Boligen har stort betydning for radonniveauet i hjemmet

Risikoen for at få en høj koncentration af radon i hjemme stiger, hvis huset ligger i et område, hvor der er store mængder radon i undergrunden. Men også husets størrelse, byggematerialer og type er afgørende.

- Der er mange forhold, som påvirker radonniveauet. Er huset bygget direkte på klipperne, er der kælder, hvornår er huset bygget, hvordan er er isoleret, og er der ventilation? Det er alle forhold, der skal tages i betragtning, siger Violeta Hansen.

Becquerel - Bq
Becquerel (Bq) er en enhed for radioaktivitet, der viser styrken af den radioaktive kilde.
 
Kilde: Den Store Danske

Hun fortæller videre, at der findes flere løsninger, som kan forhindre radon i nye og gamle bygninger, og at det er hensigten, at forskningsprojektet skal afprøve flere løsninger, som kan være egnet i grønlandske hjem.

Vil dele viden og skabe arbejdspladser

Til september kommer holdet bag forskningsprojekt til Grønland, hvor de afholder offentlige møder i Nuuk den 6. september og Narsaq den 8. september.

Her er man særligt interesseret i at få kontakt til lokale, som vil åbne deres hjem for forskerne, så de kan foretage gratis målinger af indeklimaet og komme med anbefalinger, som kan forbedre indeklimaet.

Men indsatsen stopper ikke her:

- Vi ønsker at mindske sundhedsrisikoen for mennesker, der bor i Arktis. Derfor vil projektet stille viden til rådighed for myndighederne, så de kan lovgive i forhold til radon. Der vil også være et kursus for voksne, som i fremtiden kan få et job med at forbedre indeklimaet og luftkvaliteten i Grønland, siger Violeta Hansen.

Forskningsprojekt er et globalt samarbejde med andre lande i den arktiske region, EU-lande og Australien. Foruden radon vil man også se på udfordringer med skimmel, fugt og støv.

Man kan tilmelde sig møderne i Nuuk og Narsaq her eller følge dem via nettet her.