Radon i sydgrønlandske huse

Naalakkersuisut vil have mere fokus på, hvordan man begrænser radon i boligen, som især kan forekomme i Narsaq og Qaqortoq.
Foto © : KNR
23. januar 2013 13:19

Radon er nemlig en sundhedsskadelig og potentiel kræftfremkaldende luftart, der hverken kan ses, lugtes eller smages.

Verdenssundhedsorganisationen WHO skønner, at radon er den næstvigtigste årsag til lungekræft hos mennesker, kun overgået af rygning.

- Der er ingen tvivl om, at det her er et problem, som vi skal tage meget seriøst. [...] Herhjemme har undersøgelser vist, at det især er i Narsaq og Qaqortoq, at der kan forekomme høje koncentrationer af radon i husene. Det er på den baggrund en god idé at få undersøgt radon-koncentrationen i sit hjem for at se, om man er i risikogruppen. Herudover kan det ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at lufte godt ud i sit hjem et par gange om dagen, siger Naalakkersuisoq for Boliger, Jens B. Frederiksen.

Hans departement har derfor produceret  pjecen ”RADON i indeklima”, der vil blive husstandsomdelt i Narsaq og Qaqortoq. Herudover er der produceret en folder ”RADON og boligen” med grundig og mere uddybende information bl.a. om hvordan man får målt radon-koncentrationen i ens hjem og hvordan man kan nedbringe den. Folderen kan downloades på www.byginfo.gl og kan også afhentes hos teknisk forvaltning og A/S Boligselskabet INI i Narsaq og Qaqortoq.