Konkurrence kan kvæle bygder

Produktion af eftertragtede ræklinger i Oqaatsut og Ilimanaq er truet på grund af konkurrencen mellem Royal Greenland og Halibut Greenland.
Skrevet af Noah Mølgaard
18. december 2012 09:20

Konkurrencen mellem Royal Greenland og Halibut Greenland i Ilulissat har presset indhandlingspriserne til et niveau, hvor bygdeanlæg i Oqaatsut og Ilimanaq ikke kan følge med. Dermed er de to bygder truet på deres eksistens grundlag.

- Det er meget betænkeligt at produktionsanlæg i Oqaatsut og Ilimanaq står stille, fordi der ikke bliver indhandlet hellefisk i de to anlæg, siger borgmester i Qaasuitsup Kommunia Jess Svane.

Produktion af ræklinger har ellers givet de to bygder muligheder for at opretholde produktion og dermed skabe arbejdspladser. Men indhandlingen er stortset gået i stå i Ilimanaq iog Oqaatsut. Det får borgmesteren til at råbe vagt i gevær.

Han foreslår derfor, at der bliver lavet en fast aftale om at der skal landes 200 tons til de to bygder.

- Det kunne give basis for produktion af 12 tons færdigpakkede ræklinger. Vi må også desværre konstatere at der knapt er så mange ræklinger i butikkerne i dag i forhold til tidligere, siger Jess Svane.

Han opfordrer derfor, at der bliver skabt en dialog med naalakkersuisoq for fiskeri om en fremtidig løsning.